Se intampla acum doua luni, in plina criza. Tanarul Mircea Baraitaru isi deschidea un magazin online de mancare bio. La televizor se anuntau falimente si concedieri pe banda. Dar Mircea nu se putea impiedica de toate astea, fiindca apucase sa se documenteze temeinic cam ce le-ar placea romanilor sa manance natural.
Dupa ce si-a deschis site-ul, prima comanda a venit dupa trei zile. Dupa aia s-au tinut lant, aproape in fiecare zi cate doua, trei. Parca nu-i venea sa creada nici lui ce bine merge treaba. Daca continua sa mearga asa, peste numai doua luni va incepe sa aiba si profit.
Deja are clientii lui fideli – o craioveanca la 65 de ani cumpara in fiecare saptamana cate un cos de 500-600 de lei. Clientii, cei mai multi, sunt sanatosi tun, cumpara numai din placerea de a manca sanatos. Parca nici n-ar fi criza.
„Criza e mai mult la televizor si in imobiliare”
„Acum am in jur de 500 de clienti logati pe site. Si eu ma intreb cateodata: mai, unde e criza? Cred ca e mai mult la televizor si in imobiliare, altfel romanii inca au putere de cumparare. Cunosc pe cineva care lucreaza la un hipermarket si stiu ca si acolo au foarte mari vanzari in continuare. Acum, in lunile ianuarie, februarie si martie, cand de regula nu prea au clienti, au vandut mai mult decat in celelalte luni. Si lumea cumpara orice, nu doar mancare”, ne spune Mircea Baraitaru.
Portretul clientului de mancare bio pe internet: mai mult femei, sanatoase, intre 18 si 50 de ani, din mai toate categoriile sociale. Cel mai mult cumpara mancare pentru copii, supe, cereale, fructe confiate si ciocolata. Nu e mancare dietetica, ci facuta din ingrediente luate din culturi ecologice, fara pic de chimicale, aditivi sau coloranti alimentari. Iar la gust sunt aproape ca produsele obisnuite. De pilda, la frisca din soia, nici macar nu se simte gustul de soia. Sunt toate produse de import.
„Pentru unele, am fost personal in Austria, sa le luam. Acolo au o adevarata cultura pentru mancarea bio, exista chiar supermarketuri numai cu asa ceva. Si mereu e plin. La noi, am fost surprins sa vad cat de bine se vand supele, desi sunt foarte scumpe”, zice Mircea. De pilda, o supa-crema din rosii cu busuioc de 1 litru costa 26 de lei cu tot cu taxe. Dupa ce o comanzi pe site, iti vine acasa in 24 de ore, daca esti din Bucuresti, si in 48 de ore, prin curier, daca esti din provincie.
Spaghetti de porumb, preparate din grau salbatic
Exista mic dejun bio, pranz cu supe si sosuri bio, cafea, dulciuri si ciocolata bio. Supa-crema contine 32% rosii, smantana bio, amidon din porumb, ceapa, pasta de tomate, ulei de masline si busuioc, toate ecologice. Se agita sticla, se varsa continutul intr-un vas si se incalzeste la foc mic pana devine fierbinte. Daca nu se foloseste tot continutul sticlei, restul se mai poate tine la frigider doua zile.
Punga de 500 de grame de spaghetti din porumb costa 22 de lei – pastele nu contin gluten si au gust dulceag, de porumb fiert. Sosul pestoro bio de 130 grame (special pentru paste) costa cam tot atat si contine: 45% tomate deshidratate, ulei de masline extravirgin, 14% busuioc, 6% rosii, patrunjel, otet, usturoi, sare, piper si oregano, toate din culturi certificate ecologic. Sosul pesto este considerat unul din cele mai vechi sosuri pe baza de ulei de masline extravirgin.
Exista si mancare pentru burlacii care n-au pe nimeni sa le gateasca. De regula, cumpara mancare gata preparata, cum este pateul bio de piper verde. Cantareste 125 de grame si costa 10 lei. Contine: grasime de palmier nehidrogenata, drojdie, cartofi uscati, ceapa, piper verde, ghimbir, ardei, seminte de mustar si condimente afumate. Sau: feincrisp din faina de grau salbatic, 200 de grame costa 12 lei. 92% e faina de grau salbatic si mai contine sare marina si Lupin peren – o planta medicinala. Este crocant, prajit de mai multe ori, ca sa tina mai mult, se digera usor si merge de minune combinat cu alte mancaruri. Si grecii mancau ceva similar, iar romanii il botezasera „es panis frixus”.
34 de lei cana de otet din zmeura
Otetul balsamic de zmeura la 250 mililitri costa 34 de lei. Este un amestec concentrat de zmeura, otet si piure de mere, taman bun pentru salate si dressing-uri. Mai ieftin e uleiul din soia (22 lei) care contine fier, complexul de vitamine B si multe fibre. Pentru desert se cumpara miere fina salbatica de Brazilia (350 de grame la aproape 30 de lei, incluzand taxele).
“Are o dulceata puternica, aparte, datorita florei locale ce nu a fost atinsa de industrializarea agricola. Foarte multe tipuri de bucatarii de pe tot mapamondul folosesc mierea impreuna cu diverse mirodenii, la aromarea carnurilor”, te informeaza buticul virtual.
Clientii se dau in vant dupa ciocolata cu lapte integral si capsune (100 de grame – 15 lei. Contine zahar de trestie, unt de cacao, 18% lapte praf integral, ulei de palmier, cacao, 3,9% iaurt praf degresat, 2,8% capsuni uscate, pudra de lamaie, lecitina de soia, vanilie bourbon si altele, desigur bio. Se gaseste si soia boabe in ciocolata cu lapte bio (55 de grame – 7 lei).
Gospodinele s-au invatat sa cumpere frisca din soia (10 lei pentru 300 de grame). Fara lactoza, cu numai 11% grasime. Contine ulei de cocos si de palmier, sirop de sfecla si soia. Ca dulciuri, mai sunt praful de budinca cu caramel (8 lei, 40 de grame) si napolitanele italienesti cu gust de cacao (125 de grame costa 9 lei). Printre altele, contin si sare de mare.
De baut: ciocolata calda naturala (400 de grame, pret 34 de lei). Are mai putin de 0,5 grame de grasime saturata in fiecare cana, fata de un baton de ciocolata. Batonul contine cam opt grame de grasime saturata. Sau, cafea instant la 45 de lei – un sfert de kilogram.