Gandul: 80% din dejectiile Romaniei ajung neepurate in natura

Aproape 80% din toata apa uzata a tarii se intoarce in natura neepurata, a anuntat ieri Nicolae Nemirschi, ministrul Mediului, la prima conferinta de promovare a Programului Operational Sectorial (POS) Mediu in 2009, ce a avut ca tema apa. Apa uzata ramane nepurificata si pentru ca, din intreaga populatie a Romaniei, numai 52% este racordata la sisteme de apa-canal.

Prin POS Mediu este planificat ca acest procent sa creasca pana la 70% si sa fie construite inca 200 de noi statii de epurare. Pentru acest proiect, Romania are la dispozitie 3,27 de miliarde de euro, dintre care UE contribuie cu circa 2,78 miliarde euro, prin fonduri de coeziune.

Banii trebuie investiti in extinderea si modernizarea sistemelor de apa si apa uzata. Sceptic, ministrul Mediului sustine ca cele 3,27 miliarde euro nu vor fi suficiente pentru modernizarea sau extinderea tuturor sistemelor de apa-canal.

Deja derulam programe de 930 milioane euro

Deocamdata, Romania deruleaza prin POS Mediu noua proiecte valorand 930 milioane euro: in Giurgiu, Calarasi, Cluj-Salaj, Turda-Campia Turzii, Sibiu, Tulcea, Teleorman, Olt si Gorj. Mai exista si un al zecelea proiect, pentru judetul Brasov, gata de a fi aprobat de Comisia Europeana. La final, ministrul s-a aratat ingrijorat ca, desi Mediul este fruntas in tara la atragerea fondurilor europene, totusi suntem in urma fata de alte tari europene. “Unii din cei care ocupa, temporar, ca noi toti, niste functii nu si-au facut bine treaba. Este anormal ca, in conditii de criza, cand un sac de bani te asteapta la intrarea in tara, tu sa nu fii in stare sa-i cheltui. Asta ar trebui sa ne dea de gandit”, a mai spus Nicolae Nemirschi.

Infrigement pentru gropile de gunoi

In ceea ce priveste problema deseurilor, se pare ca vom fi sanctionati de UE, singura sansa fiind sa obtinem unele pasuiri din partea Comisiei. Cel putin, ministrul Mediului a declarat ca are de gand sa se planga Comisiei. „La data cand ar trebui sa fie inchise toate gropile de gunoi neecologice, asa cum am negociat, vom reusi inchiderea a doar 70-80% din ele”, a declarat Nicolae Nemirschi. Urmarile acestui infrigement pentru Romania ar putea veni sub forma unor amenzi de 200.000 de euro pe zi. Ministrul sustine ca sumele vor fi platite de autoritatile locale, care nu au fost capabile sa-si rezolve singure problema deseurilor. In situatia Romaniei mai sunt Italia si Grecia.

Conform negocierilor Romaniei cu institutiile europene, ar trebui ca pana in 2015 sa inchidem toate gropile de gunoi neecologice, sa le autorizam numai pe cele care respecta standardele europene si sa rezolvam toate celelalte problemele legate de managementul deseurilor. Negocierile au inceput in 2003, iar de atunci si pana acum ar fi trebuit sa se inchida progresiv un anumit numar de gropi de gunoi neecologice, pentru care au fost cerute perioade de tranzitie.

spot_img

Ultimele știri