O suita de recomandari centralizate de World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) catre Grupul celor Opt Lideri (G8) au fost trimise luna trecuta premierului Japoniei, Yasuo Fukuda, care va avea calitatea de gazda a summitului anual G8 in Hokkaido. Documentul cuprinde, pe scurt, o noua si mai eficienta politica pe termen lung care sa urmeze Acordului de la Kyoto. Recomandarile au fost prezentate in numele grupului de 91 de manageri si lideri din business de catre Klaus Schwab, fondatorul Forumului Economic Mondial.
Text de Raul Cazan
"Schimbarile climatice nu sunt doar o provocare, ci si o opor tunitate", este prologul recomandarilor WBCSD. O schimbare a paradigmei catre o economie cu mai putin carbon pana in 2050 are potentialul sa conduca inainte marele capitol al ino vatiilor tehnologice. Pentru a fructifica acest potential, se arata in document, va fi nevoie de o a treia – de data aceasta verde – revolutie industriala, o sintagma imprumutata de la Jeremy Rifkin.
Noua directie-cadru va trebui sa dea putere pietei pentru a se ridica la nivelul obiectivelor protejarii mediului inconjurator. Ea va trebui sa faciliteze legatura dintre valorile de piata, implicite sau explicite, date carbonului si stabilite la nivel national ori regional. Scopul final este de a pune bazele unei profunde piete internationale a carbonului care sa ia in considerare presiunile concurentei mondiale.
Aceasta noua directie are potentialul sa stimuleze noi fluxuri de tehnologii curate si finantari private catre tarile in curs de dezvoltare pentru a le sustine cresterea economica. Daca noua directie de dezvoltare este realizata bine, ar putea avea cel mai mare impact asupra economiei mondiale, un impact mai mare decat orice initiativa de dezvoltare durabila din istoria omenirii, se arata in document. O directie-cadru orientata catre piata care permite nasterea unei noi piete a carbonului va cataliza fluxurile de capital privat si tehnologii de generare a energiei curate in toate statele lumii intr-o maniera inovativa, intreprinzatoare si eficienta.
Dintr-o perspectiva de business, este urgent ca guvernele sa asigure o tranzitie post-2012 usoara prin asumarea Planului de Actiune Bali si sa ajunga la o intelegere globala cu ocazia Conferintei UNFCCC de la Copenhaga in 2009, anunta membrii WBCSD.
Intelegerea post-Kyoto trebuie sa se bazeze, in perspectiva semnatarilor recomandarii, pe o suma de principii pragmatice cu care sa fie atacate schimbarile climatice.
Evitarea accelerarii incalzirii climei pe termen lung. "Dorim ca statele lumii sa ajunga la un consens privind scopul pe termen lung de a reduce emisiile globale la jumatate. Acest tel trebuie reanalizat periodic, in functie de progresul noilor stii nte, tehnologiei si cercetarilor economice de piata".
Implementarea unei strategii de reducere pragmatica pe termen scurt si mediu. "O reducere a emisiilor de carbon cu 14%-35% pana in 2030 poate fi atinsa la un pret al carbonului de 20 de dolari pe tona de echivalent CO2".
Orientarea catre piata. "Dialogul public-privat poate ajuta la dezvoltarea unor instrumente care sa asigure lichiditatea noii piete globale a carbonului. Treptat, schemele de reducere a emisiilor trebuie interconectate pe masura ce se nasc si cresc".
Orientare cuprinzatoare. "Ecosistemele si reducerea emisiilor altor gaze cu efect de sera, in afara carbonului, trebuie sa se afle in viziunea businessurilor".
Angajamente. "Noua directie trebuie sa stabileasca angajamente masurabile, verificabile si supuse unor rapoarte exhaustive".
Echitate. "Tarile G8 trebuie sa tina cont de contributia lor istorica la schimbarile climatice".
Tehnologiile trebuie sa sustina noua directie-cadru.
Predictibilitate. "Schimbarile de guvern nu trebuie sa afecteze angajamentele in problema globala a schimbarilor climatice".