Furnizorii de electricitate si gaze pot participa la licitatiile de emisii poluante

Furnizorii de electricitate si gaze naturale vor putea participa la licitatiile internationale de vanzare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera atribuite statului de catre Comisia Europeana, potrivit unui ordin emis de Autoritatea Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

“Se aproba << Regulamentul de autorizare a furnizorilor de energie electrica și gaze naturale în vederea accesului la procesul de licitație a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera pe platforma comuna, conform Regulamentului (UE) nr. 1031/2010>> cuprins în Anexa care face parte integranta din prezentul ordin”, se arata in primul articol al ordinului ANRE.

Certificatele de emisii de gaze cu efect de sera sunt alocate fiecarui stat membru al Uniunii Europene. Guvernul a încercat, în ultimii ani, sa tranzactioneze surplusul de certificate, dar nu reușit din cauza incapacitatii de a desemna o autoritate care sa deruleze vanzarile.

Certificatele de emisii de gaze cu efect de sera sunt alocate fiecarui stat semnatar al Protocolului de Kyoto. Un certificat echivaleaza cu o tona de dioxid de carbon emisa în atmosfera.

Pentru fiecare stat membru se aproba, prin Planurile Nationale de Alocare, un numar total de certificate, acestea fiind ulterior alocate la nivelul fiecarui sector, activitati și apoi fiecarei instalatii aflate sub incidenta directivei.

Sub incidenta acestei scheme de comercializare a certificatelor de emisii intra instalatiile din sectorul energetic, al producerii și prelucrarii metalelor feroase, al industriei mineralelor și al fabricarii hartiei și cartonului.

Romania a reluat vanzarea certificatelor de emisii de CO2

In cursul lunii iulie din 2012 Romania a reprimit dreptul de a tranzactiona certificate de emisii de gaze cu efect de sera. Decizia referitoare la Romania a fost adoptata la cea de a 20-a reuniune a ramurii de implementare a Comitetului de Conformare al Protocolului de la Kyoto, organizata in perioada 11-12 iulie 2012 la Bonn, Germania.

Comitetul de Conformare a Protocolului de la Kyoto, prin Ramura de Implementare, suspendase la sfarsitul lunii august 2011 dreptul Romaniei de a tranzactiona certificate de emisii de gaze cu efect de sera.

In consecinta, Romania nu a putut sa tranzactioneze unitati ale surplusului de cantitate atribuita (Assigned Amount Units – AAU), nu a putut tranzactiona unitatile de reducere a emisiilor (Emission Reduction Units – ERU), iar operatorii din Romania care participa la Schema de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera din cadrul Uniunii Europene (EU Emission Trading Scheme – EU-ETS) nu au putut tranzactiona certificatele de emisii de gaze cu efect de sera.

Foto: bashstreetkid.com

Cosmin Zaharia

Citeste:

Romania reia vanzarea certificatelor de emisii de CO2

Succesorul lui Nagy va fi decis in cel mai scurt timp

Ultima ora: Abos Gabriel, noul presedinte al ANPM: "Problema certificatelor de emisii de CO2 este in curs de rezolvare. Eu o voi accelera.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri