Studiu Harvard: Fructele cu pesticide afectează fertilitatea femeilor

Pesticidele din fructe și legume cauzează infertilitate și avort. Femeile care consumă fructe și legume cu conținut ridicat de pesticide au cu 26% mai puține șanse să devină mame, demonstrează un studiu al Școlii de Sănătate Publică T.H. Chan Harvard.

pesticide
Căpșunile pot conține mai mult de 10 tipuri diferite de pesticide

Potrivit studiului Harvard publicat în Jurnalul de Medicină Internă JAMA, există o legătură cauzală directă între consumul de fructe și legume cu pesticide și scăderea fertilității. La studiul desfășurat în Statele Unite au participat 325 de femei între 18 și 45 de ani care se aflau în evidența medicilor pentru probleme de fertilitate.

Studiul a arătat că femeile care consumă zilnic mai mult de 2,3 porții de fructe și legume cu conținut ridicat în pesticide au cu 18% mai puține șanse să rămână însărcinate. Mai mult, gravidele au cu 26% mai puține șanse să nască un copil sănătos. Șansele de avort sunt semnificativ mai mari în cazul acestor femei decât în cazul celor care consumă zilnic mai puțin de o porție de fructe și legume nocive.

Care sunt fructele cu cele mai multe pesticide

Oamenii de știință au concluzionat că fructele și legumele cu conținutul cel mai înalt de pesticide sunt cele mai dăunătoare pentru sănătatea reproductivă.

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor din România a confirmat că unele dintre fructele care ajung pe piața noastră conțin un grad ridicat de pesticide. În topul fructelor toxice sunt căpșunile. Acestea conțin cea mai mare cantitate de pesticide, peste 40% dintre căpșuni conținând 10 sau mai multe tipuri diferite de pesticide. Urmează merele (98% dintre ele conțin cel puțin un tip de pesticide), nectarinele, piersicile și țelina.

Multe femei care doresc să devină mame aleg să consume o cantitate mai mare de fructe și legume în perioada de dinainte și din timpul sarcinii. Specialiștii recomandă alegerea fructelor și legume mai sărace în pesticide ori, acolo unde bugetul o permite, consumul alimentelor provenite din culturi organice.

spot_img

Ultimele știri