Frog Zero: nu e o broasca, e o casa

Te intampina inca de la intrarea la Hala de Conferinte din Boston unde se desfasoara expo Greenbuild. Un grup de constructori californieni au ridicat o casa in doar cateva ore. Proiectul se numeste Frog Zero si seamana cu o broasca pentru ca "poate sari din loc in loc – o asamblam intr-o zi si este complet verde, ca o broasca. Iar cand spun verde, spun ca e o casa 100% ecologica, 100% carbon 0", spune directorul si fondatorul proiectului Frog Zero, Mark Miller, transmite corespondetul Green Report, Raul Cazan, de la conferinta Greenbuild de la Boston.

Casa, prima atractie a Greenbuild 2008, este ieftina, cu un timp de construire extraordinar de rapid si nu depinde de nicio sursa de energie. "E o casa desteapta, iar pretul ei – nu il mentionez aici – e undeva sub media de pe piata a caselor americane", spune Miller. Frog Zero este primul sistem de constructii zero-energy.

"Este o revolutie in industria constructiilor, la fel cum automobilul hibrid a fost in urma cu cativa ani", spune presedintele Project Frog, Adam Tibbs.

Mai mult, casa Frog poate fi extinsa, duplicata si adaptata oricarui client. De exemplu, ea poate deveni o scoala sau o cladire publica. Cladirea presupune o reducere a consumului de energie cu 75%, iar coroborat cu energia pe care o produce prin panouri solare sau incalzire geotermala isi depaseste cu mult amprenta de carbon. Foloseste complet lumina naturala si are sisteme de glare-control; controleaza calitatea aerului, adapteaza microclimatul interior si este operata precum un robot, totalmente computerizat.

Emisiile de carbon sunt sub zero, iar comfortul termic se adapteaza printr-un program computerizat complex. Nu numai ca poate fi etichetata ca fiind carbon 0, dar casa Frog produce de cinci ori mai multa energie de cat ar avea nevoie in medie prin sistemul sau de generare solar. Designul casei este extrem de flexibil, numarul camerelor, dispozitia lor ori formele casei sunt generate instantaneu de computerul care proiecteaza casa.

Poate ca este o casa ce rezulta mai mult din programare si o viziune sustenabila asupra lumii, crede Miller. Partenerii proiectului sunt Dell Computers, Herman Miller, Tate, Interface Flor, USG, IKK si Acuity Brand Lighting.

Frog inseamna Flexible Response to Ongoing Growth, iar proiectul a fost demarat in 2006 de catre o mana de arhitecti si antreprenori vizionari. Initial nu a avut nici cel mai mic succes. Acum contractele in SUA incep sa se inmulteasca. Multe orase doresc sa aiba scoli in cadrul proiectului Frog Zero, chiar daca sectorul rezidential e inca destul de reticent. Pretul energiei va fi factorul decisiv, crede Miller.

 

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri