Francois Hollande:”Nu pot alege între lupta împotriva terorismului și lupta împotriva schimbărilor climatice” „

„Nu pot alege între lupta împotriva terorismului și lupta împotriva încălzirii globale. Acestea sunt cele două provocări majore pe care trebuie să le depășim. Trebuie săle lăsăm copiilor noști mai mult decât o lume liberă de teroare, le datorăm o planetă protejată de dezastre, o planetă locuibilă”, a declarat președintele francez, Francois Holland, în deschiderea celei de-a 21-a Conferințe  a Părților Convenției-cadru a Organizației Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice.

holland - obama

Hollande a spun că și-a dorit ca șefii de stat să participe la startul summit-ului cu ambiția desăvârșită de a răsăpunde provocărilor schimbărilor climatice. Acesta a subliniat că în ce condiții putem lua în considerare realizarea unui acord de succes.

„În primul rând avem nevoie de a schița o cale credibilă care să ne permită limitarea încălzirii globale la sub 2°C, chiar 1,52°C dacă este posibil. Pentru a fi siguri că suntem pe drumul cel bun, avem nevoie de o evaluarea periodică și, prin urmare, configurare un mecanism de revizuire care corespunde cu angajamentele noastre la fiecare cinci ani. În al doilea rând trebuie să răspundem schimbărilor climatice cu solidaritate. Nici un stat nu poate să se abțină de la angajamentele sale. Gândurile mele se îndreaptă către aceste insule care, foarte simplu, ar putea dispărea foarte curând. Din aceasta putem trage concluzia că acordul trebuie să fie universal, diferențial și obligatoriu„, a declarat Hollande.

Acesta a mai spus că o altă provocare majoră va fi trecerea de la un model economic bazta pe concurență la unul bazat pe cooperare, unde va fi mai profitabil să protejezi decât să distrugi.

COP21 a început astăzi la Paris. Statele membre ONU vor dezbate în următoarele 2 săptămâni acordul climatic global propus pentru limitarea impactului economiilor lumii asupra mediului.

Cele 54 de pagini ale acordului cuprind precizări referitoare la aspectele care vor fi obligatorii, însă nu precizează măsurile, țintele sau datele până la care țările membre ONU ar trebui să se conformeze schimbărilor. Numeroase propuneri sunt încă între paranteze, semn că aspectele respective mai trebuie negociate.

Citește și:

Ce va conține viitorul acord climatic de la Paris

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri