Site-ul web FoodPrint, realizat de fundația GRACE Communications, este dedicat educării consumatorilor cu privire la alegerile alimentare pe care le fac, oferind numeroase informații utile cu privire la amprenta ecologică a celor mai des consumate alimente, precum și sfaturi pentru un stil alimentar sustenabil.
Conform website-ului, „amprenta alimentară” („foodprint”) este rezultatul tuturor proceselor prin care trece alimentul, de la fermă și până în farfuriile noastre. Multe dintre aceste procese nu sunt cunoscute de consumatori, iar în condițiile producției alimentare industriale, au de multe ori un impact negativ asupra mediului înconjurător, precum și asupra muncitorilor și a comunităților alăturate.
GRACE Communications dorește să crească gradul de conștientizare privind impacturile asupra sănătății publice a sistemului industriei alimentare și să promoveze alternative mai prietenoase cu mediul.
Site-ul oferă sfaturi și resurse pentru un stil alimentar sustenabil, fie că este vorba despre gătit, cumpărături, masa în oraș, creșterea propriei hrane sau reducerea risipei alimentare. De asemenea, cei interesați pot afla mai multe despre cum să își facă propriul compost.
În The Real Food Encyclopedia, FoodPrint evaluează sustenabilitatea a peste 200 de alimente, oferind și alte informații utile despre ele. Site-ul pune la dispoziție și raporturi privind sustenabilitatea producției cărnii de găină, vită, ouă și a grânelor.
FoodPrint pune la dispoziție informații detaliate legate de sistemul industriei alimentare și problemele sale, cum ar fi impactul asupra mediului, justiția socială și bunăstarea animalelor în producția alimentară. În plus, consumatorii își pot calcula propria amprentă de apă.
Raportul IPCC privind schimbările climatice atrage atenția că este nevoie de schimbări radicale în sistemul alimentar pentru a limita încălzirea globală conform Acordului de la Paris, precum și schimbări la nivel individual, cum ar fi reducerea consumului de produse animale și alegerea produselor proaspete, de sezon, de la producători locali.
Un studiu recent sublinia nevoia reducerii drastice a consumului de produse animale, avertizând că în ritmul actual, producția alimentară va duce la depășirea anumitor limite critice ecologice dincolo de care umanitatea nu poate trăi cu ușurință.