Fondurile pentru Pescuit, compromise din cauza unei prevederi legislative

Fondurile europene destinate Programului Operational pentru Pescuit (POP) ar putea fi periclitate din cauza unei prevederi conform careia bugetul de salarii nu poate depasi 1% din totalul eligibil al proiectului.

In semn de protest fata de acesta prevedere, 18 asociatii nonguvernamentale au transmis o scrisoare deschisa catre Victor Ponta si Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

“Romania are unul dintre cele mai mari bugete din UE alocate pentru Programul Operational pentru Pescuit, in valoare de 307,6 milioane euro, insa pana acum a dat dovada de o crasa incapacitate de a absorbi aceste fonduri. Cu o foarte mare intarziere, in aceasta vara s-au lansat in cele din urma mai multe apeluri de proiecte si ghidurile aferente acestora. In acest sens va semnalam un lucru extrem de grav care saboteaza din start acest pas inainte. Este vorba de prevederea conform careia bugetul de salarii nu poate depasi 1% din totalul eligibil al proiectului. Aceasta restrictie face imposibila implementarea proiectelor ce vor fi finantate in cadru POP”, se arata intr-un comunicat al asociatiei Salvati Dunarea si Delta.

63 euro per salariat

Potrivit acesteia, daca, de exemplu, cineva ar accesa un proiect de un milion euro, bugetul de salarii ar fi de 10.000 de euro. Pentru un proiect care se intinde pe 2 ani ar insemna 416 euro/luna total fond salarii, ceea ce in suma neta ar insemna aproximativ 250 euro pe luna pentru toata echipa de management a proiectului.

“Un proiect de 1 milion euro este totusi un proiect complex care are nevoie la un nivel minim de manager de proiect, asistent de proiect, contabil, expert pentru achizitii publice, ceea ce ar rezulta in medie aproximativ 63 de euro net/ persoana / luna. Nu mai vorbim de faptul ca pentru aceasta munca este nevoie de persoane calificate, care isi asuma o mare raspundere prin administrarea unui astfel de proiect”, spun reprzentantii organizatiei.

Acestia au subliniat ca, in alte state membre UE, bunele practici in domeniu stabilesc praguri de 15-20 % din valoarea eligibila a proiectului pentru fondul de salarii, mergand pana la procente mai mari in cazul proiectelor mai mici.

“Programul Operational pentru Pescuit reprezinta una din sansele reale de dezvoltare a Romaniei atat in domeniul piscicol, cat si pentru zonele, preponderent sarace, in care aceasta activitate este larg raspandita. In aceste conditii va rugam sa rectificati de urgenta aceasta prevedere care va ingropa orice initiativa de a aplica si a administra un astfel de proiect in conditii de eficienta. Practic este o invitatie la deturnare de fonduri si evaziune fiscala. Speram ca nu veti accepta sa fiti partas la aceasta actiune de ingropare a Programului Operational pentru Pescuit”, au mai spus reperezentantii Salvati Dunarea si Delta.

Gabriel Botezatu 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri