Fizicienii romani, convinsi de autenticitatea particulei Higgs

O noua particula cu caracteristicile bosonului Higgs, considerata a fi "veriga lipsa" din teoria particulelor elementare, a fost descoperita de cercetatori, au anuntat, miercuri, reprezentantii Centrului European pentru Cercetari Nucleare (CERN).

Fizicienii romani sunt convinsi ca descoperirea este in mod cert particula Higgs.

“O cautate de aproape cinci decenii a fost inceheiata astazi. Vorbeam cu un prieten de acolo. Pana la sfarsitul lunii vor publica articolul, prin care se vor explica exact detaliile. Cu toate ca circula deja tot felul de speculatii cu privire la fatul ca descoperirea nu are nicio legatura cu particula Higgs, va pot spune cu siguranta ca cei de la CERN au descoperit-o”, a declarat fizician roman Andrei Dorobantu, intr-o emisiune la postul TVR.

Bosonul Higgs este considerat de fizicieni ca fiind o "cheie de bolta" din structura fundamentala a materiei, particula care influenteaza masa tuturor celorlalte particule din Univers.

Bosonul Higgs este "veriga lipsa", ce nu a fost inca observata, din Model Standard, teoria despre structura fundamentala a materiei, elaborata in anii ’60 pentru a descrie toate particulele si fortele care exista in Univers.

Potrivit acestui model, bosonul Higgs explica motivul pentru care anumite particule au o masa, iar altele nu au, iar detectarea lui ar permite validarea acestei teorii.

"Am intrat intr-o noua etapa in procesul prin care oamenii inteleg natura", a declarat directorul general al CERN, Rolf Heuer, intr-un comunicat.

Descoperirea nu este certa

"Descoperirea unei particule ale carei caracteristici sunt compatibile cu cele ale bosonului Higgs deschide drumul spre studii mai aprofundate, care vor avea nevoie de mai multe date statistice, ce vor stabili proprietatile noii particule. Aceasta descoperire va ridica, de altfel, voalul care acopera si alte mistere din Universul nostru", a adaugat Heuer.

Joe Incandela, purtatorul de cuvant al unuia dintre experimentele in curs, a descris cu ocazia unui seminar stiintific organizat la Geneva de CERN progresele inregistrate in ultimele luni.

"Am observat un nou boson", dar "avem nevoie de mai multe date" pentru a verifica daca este vorba de bosonul lui Higgs, a explicat el in fata oamenilor de stiinta prezenti la eveniment.

Fizicianul britanic Peter Higgs a postulat, in 1964, existenta bosonului care ii poarta numele, o particula sub-atomica, instabila, numita si "a lui Dumnezeu", cruciala pentru intelegerea fizicii actuale, pe care multi au studiat-o fara sa o fi vazut vreodata, a carei masa da masa celorlalte particule. Bosonul ar ingreuna deplasarea acestora, ca si cum acele particule ar fi "lipite" de campul lui actiune.

Dispozitivul LHC

Absenta bosonului Higgs ar constitui "o mare gaura" in teorie, ce va trebui "umpluta", o sarcina care va implica Large Hadron Collider (LHC), un dispozitiv capabil sa-i conduca pe fizicieni pe un teritoriu necunoscut.

Aflat intr-un tunel de 27 de kilometri, la 100 de metri adancime sub granita franco-elvetiana, LHC foloseste circa 1.200 de magneti superconductori pentru a dirija razele de protoni si pentru a le face sa circule in interiorul tunelului cu viteza luminii. In plus, in anumite regiuni ale tunelului, razele de protoni intra in coliziune cu energii enorme.

In locurile in care au loc ciocnirile se afla aparatura speciala, care masoara interactiunea razelor de protoni pentru a descoperi informatii ce ar putea impinge mai departe frontierele cunoasterii.

Cei patru detectori principali din cadrul LHC sunt Atlas, Compact Muon Solenoid (CMS), Alice si LHCb. Atlas si CMS sunt detectori multifunctionali, in timp ce Alice si LHCb sunt proiectati pentru cercetari stiintifice specifice.

Inginerii au repornit LHC pe 20 noiembrie 2009, la 14 luni dupa producerea a doua pene succesive, la cateva zile de la inaugurarea oficiala a acestuia, pe 10 septembrie 2008. Prima pana a avut loc la 48 de ore dupa lansarea acceleratorului, in timp ce cea de-a doua, foarte grava, a provocat distrugerea a 53 de magneti, care au necesitat reparare sau inlocuire. Celebrul dispozitiv stiintific a fost oprit pe 19 septembrie 2008.

In perioada in care LHC a fost reparat, noi sisteme de securitate au fost instalate de-a lungul acestui cilindru de 27 de kilometri.

Construirea LHC a necesitat peste 12 ani, mobilizand peste 7.000 de fizicieni si investitii de circa 3,76 miliarde de euro.

Gabriel Botezatu
 

spot_img

Ultimele știri