Fitch a redus ratingul BP in urma dezastrului din Golful Mexic

Fitch Ratings a retrogradat ratingul de credit pe termen lung al BP la "AA", de la "AA+", cu perspectiva negativa, din cauza riscurilor privind operatiunile si situatia financiara a grupului petrolier britanic in urma dezastrului Deepwater Horizon, transmite Mediafax.

Fitch a confirmat ratingul de credit pe termen scurt al companiei la "F1+", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

"Retrogradarea ratingului BP reflecta opinia Fitch ca riscurile privind afacerile si profilul financiar al BP continua sa creasca in urma accidentului de la platforma Deepwater Horizon din Golful Mexic. Compania a esuat pana acum in repetate randuri in eforturile sale de a opri scurgerea de petrol si a recurs apoi la metode de colmatare" care ar putea de asemenea sa nu aiba succes, in functie de diversi factori, potrivit Fitch.

In plus, Fitch noteaza ca masura de ultima instanta luata de BP, saparea unor puturi de degrevare prin care sa fie oprita definitiv scurgerea, ar putea sa devina eficienta numai odata cu trecerea timpului, prelungind criza.

Un alt factor care fundamenteaza retrogradarea ratingului companiei este anuntul procurorului general al Statelor Unite, Eric Holder, privind derularea unei investigatii penale si a unei anchete civile in privinta accidentului si scurgerii ulterioare de petrol, care ar putea rezulta in masuri care sa afecteze si mai mult situatia financiara a BP.

Casa Alba cere BP sa finanteze zidurile de nisip

Casa Alba a ordonat grupului petrolier BP sa finanteze in totalitate proiectul statului Louisiana de a ridica ziduri de nisip pentru protejarea zonelor de coasta de scurgerea masiva de petrol de la platforma scufundata in Golful Mexic, a anuntat, miercuri, guvernatorul Bobby Jindal, citat de CNN.

Anuntul intervine la aproximativ o saptamana dupa ce administratia federala a aprobat o parte a planului, ca o etapa de incercare. Dar mai multi oficiali americani si-au exprimat preocuparea privind efectele pe termen lung asupra mediului ale construirii unor insule bariera de zeci de kilometri in largul statului Louisiana.

"Tocmai am fost informati de Casa Alba ca urmeaza sa ceara BP sa finanteze celelalte cinci parti (ale proiectului)", a spus Jindal, in timpul unei conferinte de presa.

Timp de mai multe saptamani, oficiali ai statului Louisiana au exercitat presiuni intense pentru finantarea planului, dupa ce o anumita cantitate de petrol provenind de la putul explodat al grupului britanic s-a scurs in apele din jurul gurii de varsare a raului Mississippi.

Strategia statului Louisiana este destinata sa limiteze patrunderea petrolului deversat in apele din zonele de coasta, care sunt principala sursa de pescuit din Golful Mexic si adapostesc un important ecosistem subacvatic. De doua saptamani, o cantitate mare de petrol a ajuns in aceasta zona de coasta si a afectat deja ecosistemul, a spus guvernatorul.

Situatia din Golful Mexic a fost caracterizata deja de Casa Alba drept cel mai grav dezastru ecologic din istoria Statelor Unite. Deversarea de petrol in Golful Mexic a inceput pe 20 aprilie, dupa o explozie la platforma maritima Deepwater Horizon care a ucis 11 angajati. Tentativele BP de a opri scurgerea de titei au esuat pe rand de atunci, situatia devenind tot mai grava in timp ce costurile suportate de companie se plaseaza in prezent in apropierea pragului de un miliard de dolari.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri