Firma care aduce cianura a primit inca trei licente

Goana dupa aur, in Romania

Compania miniera European Goldfields Deva a obtinut din partea Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) trei noi licente de explorare in Transilvania.

Licentele sunt mentionate intr-un ordin al ANRM publicat in Monitorul Oficial. Potrivit acestui document, European Goldfields Deva are sediul in comuna Certeju de Sus, judetul Hunedoara.

Noile licente se refera la explorarea resurselor de minereuri polimetalice.

Operatiunile se vor derula in perimetrul Deva-Muncel (zona Deva), perimetrul Deva-Muncel (zona Muncel) si perimetrul Brad, toate in judetul Hunedoara. Goldfields Deva este detinuta de compania Eldorado Gold, cea care urmareste si deschiderea minei de la Certej, in acelasi judet.

Grupul Eldorado Gold Corp a achiziționat in anul 2011 European Goldfields, iar aceasta este acționar majoritar la Deva Gold. La randul ei, Deva Gold obtinuse, la data de 9 iulie 2012, acordul de mediu pentru exploatarea cu cianura a minereurilor de aur si argint din zona Certej.

Ministrul Rovana Plumb a cerut anularea acordului de mediu

Acordul de mediu a fost eliberat de Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Timisoara. Ulterior, in urma protestelor activistilor ecologisti, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat ca nu a fost informata oficial despre emiterea avizului de mediu. La cererea ministrului Rovana Plumb, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului a depus la Tribunalul Bucuresti cererea de anulare a acordului de mediu.

In toamna anului trecut, proiectul de introducere a cianurii la Certej se afla chiar in atentia comisarului european pentru Mediu, Janez Potocnik.

La nivelul Comisiei Europene exista o legislatie specifica in domeniul mineritului, care a fost elaborata si pe baza concluziilor rezultate din accidentul pe care l-ati avut la Baia Mare (cel din anul 2000 – n.n.). Dar deciziile legate de aprobarea sau neaprobarea unei mine nu le ia Comisia Europeana, ci revin fiecarui stat in parte”, declara comisarul Potocnik.

Potrivit Asociatiei Alburnus Maior, proiectul Certej, bazat pe extragerea minereului prin cianurare, ar fi similar celui de la Rosia Montana. Alburnus Maior este initiatoarea campaniei Salvati Rosia Montana.

Potrivit reprezentantilor acesteia, la Certej se preconizeaza o exploatare miniera pe o suprafata de 456,2 hectare. Obiectivul industrial ar impune defrisarea a 187 de hectare de padure, o parte din aceasta suprafata afectand si un sit Natura 2000.

Compania Deva Gold, care doreste deschiderea minei de la Certej, este formata prin asocierea companiei Eldorado Gold Corporation (Canada) si societatea Minvest Deva. Eldorado Gold Corporation opereaza in Grecia, Turcia, China, Brazilia si Romania. Eldorado Gold a cumparat in decembrie 2011 European Goldfields, care detinea 80 la suta din societatea Deva Gold SA. Restul de 20 la suta din actiuni apartin companiei romanesti Minvest Deva, cu capital de stat.

Potrivit Eldorado Gold Corporation, obiectivul de la Certej este „in dezvoltare”.

S-a primit acordul de mediu, studiul de fezabilitate este finalizat”, precizeaza investitorul canadian, fara a face nicio referire la intentia autoritatilor romane de a anula acordul de mediu.

In schimb, Eldorado Gold a anuntat deja „productia previzionata” in Romania: 130.000 de uncii de aur pe an si 660.000 de uncii de argint pe an, la un cost de operare de 400 de dolari pe uncie.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri