Fundația Comunitară, prin programul strategic Platforma de mediu pentru București, pune la dispoziție 500.000 de lei pentru organizațiile non guvernamentale care vor să implementeze proiecte de reziliență climatică în capitală. Aplicațiile pot fi depuse până pe 16 decembrie 2024.
Platforma de mediu pentru București, programul strategic dezvoltat de Fundația Comunitară București, își extinde sfera de acțiune cu un nou domeniu de finanțare – reziliența climatică.
În parteneriat cu Orange Romania, s-au alocat 500.000 de lei pentru a sprijini până la patru proiecte ce vizează soluții inovatoare pentru gestionarea riscurilor climatice și adaptarea orașului la schimbările climatice.
Bucureștiul, un oraș afectat din ce în ce mai mult de creșterea temperaturilor, scăderea precipitațiilor și evenimente meteorologice extreme, se confruntă cu riscuri semnificative.
Conform datelor din Raportul de cercetare al Fundației Comunitare București, până în 2050, temperatura medie a orașului ar putea crește cu 3,6 – 4°C.
Valurile de căldură vor deveni mai frecvente, punând presiune asupra infrastructurii și locuitorilor.
Raportul ONU confirmă aceste prognoze, subliniind și fenomenul de insulă de căldură urbană, care generează diferențe de temperatură de până la 6°C între oraș și zonele rurale din apropiere.
Aceste schimbări impun măsuri urgente pentru creșterea rezilienței climatice, iar printre soluțiile propuse se numără:
- amenajarea grădinilor de ploaie pentru absorbția apei în sol.
- instalarea pavajelor permeabile pentru reducerea riscului de inundații.
- crearea de grădini urbane pentru purificarea aerului.
- utilizarea vopselelor reflexive pe clădiri pentru reducerea temperaturii.
Astfel de soluții pot atenua efectele insulei de căldură și pot contribui la un mediu urban mai sănătos.
Pentru a obține susținere în cadrul Rundei VI de finanțare, sunt eligibile proiectele care dezvoltă soluții pentru măsurarea și îmbunătățirea calității aerului sau a apei din București, cercetează impactul temperaturilor extreme asupra populației și biodiversității sau pun în practică soluții concrete pentru a crește reziliența oamenilor și a comunităților în fața schimbărilor climatice.
Finanțarea poate fi obținute de organizațiile non-guvernamentale dacă aplică până pe 16 decembrie 2024.
Evaluarea proiectelor se va face până la finalul lunii ianuarie 2025, iar implementarea acestora va începe în februarie, având termen de finalizare în ianuarie 2026.
Înscrierile se fac prin completarea unui formular online disponibil și pe site-ul Platformei de mediu pentru București.
Platforma de mediu pentru București este un program strategic inițiat de Fundația Comunitară București împreună cu ING Bank România, lansat în 2022.
Programul își propune să transforme problemele de mediu cu care oamenii se confruntă în proiecte viabile pentru București și bucureșteni.
Platforma de mediu pentru București a fost creată pentru a aduce împreună organizații non-profit, grupuri de inițiativă civică, autorități publice și companii pentru a crea impactul colectiv de care este nevoie pentru transformarea Capitalei într-un oraș mai bun de trăit.
#rezilientaclimatica #schimbariclimatice #proiecteverzi #fonduripentruclima #platformademediu #finantare #bucuresti #ong #greencities #climatechange #smartcitysolutions