Studiu: Filtrele de țigară sunt extrem de toxice pentru mediul acvatic și ar trebui interzise

Filtrele de țigări scurg în mediu mii de toxine și fibre de plastic care sunt toxice pentru larvele acvatice, potrivit unui studiu care cere interzicerea completă a acestor filtre.

O echipă de cercetare de la Universitatea din Gothenburg din Suedia a descoperit că microfibrele și substanțele chimice care se scurg din filtrele din mucurile de țigară sunt toxice pentru larvele acvatice și foarte periculoase pentru mediul înconjurător. 

„Filtrul este plin de mii de substanțe chimice toxice și fibre microplastice, deci nu este orice bucată de plastic care este aruncată în mediu. Sunt deșeuri periculoase”, a declarat Bethanie Carney Almroth, profesor de ecotoxicologie la Universitatea din Göteborg.

Studiul, publicat în jurnalul Microplastics and Nanoplastics, a testat efectele toxinelor care se găsesc în filtru după fumat, precum și substanțele care se află de la început în filtru, asupra larvelor de țânțari acvatici.

S-a descoperit că toxinele duc la o rată a mortalității cu 20% mai mare în rândul larvelor de țânțari. Cercetările anterioare au arătat că toxinele din filtre au, de asemenea, efecte adverse asupra multor alte organisme acvatice. De exemplu, peștii pot muri dacă sunt expuși la concentrații corespunzătoare toxinelor emanate de doar două mucuri de țigară într-un litru de apă timp de patru zile.

„Filtrele de țigări sunt, de asemenea, o sursă majoră de microplastice care își găsesc drumul în mediul nostru – ceva despre care știm că are un impact negativ major asupra vieții biologice. UE a clasificat deja filtrele de țigări drept deșeuri periculoase”, a spus Almroth.

Cercetătorii au observat, de asemenea, în studiu cum se comportă fumătorii din Göteborg atunci când este timpul să-și stingă țigările. Se dovedește că mulți oameni își aruncă mucurile de țigară pe pământ, chiar dacă în apropiere sunt scrumiere. 

Citește și: Sănătatea habitatelor naturale din UE este deficitară, avertizează Agenția Europeană de Mediu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri