Festivalurile hinduse polueaza apele

Chimicale toxice provenite de la miile de statuiete ale zeitatilor hinduse lansate pe raurile si lacurile din toata India cauzeaza poluarea acestora, avand ca rezultat omorarea pestilor si contaminarea recoltelor de cereale, sustin expertii si activistii de mediu, informeaza Reuters.

Hindusii din India celebreaza diverse festivaluri religioase in septembrie si octombrie, aducand omagii zeitatilor precum lordului Ganesha, care este renumit pentru inlaturarea obstacolelor, sau zeitei Durga, protectorea impotriva raului. Picturile elaborate si idolii decorati sunt venerati inainte sa fie dusi, conform ritualului religios hindus, sa fie scufundate in rauri, lacuri sau mari.

Activistii de mediu sustin ca statuietele care reprezinta idolii hindusi sunt de cele mai multe ori realizate din materiale care nu sunt biodegradabile, precum plasticul, cimentul, ipsosul si pictate cu vopseluri toxice.

Dupa ce statuietele sunt lansate pe apa, toxinele pe care acestea le contin contamineaza recoltele de cereale, cand satenii folosesc apa poluata pentru irigatii, sustine Shyam Asolekar, cercetator si inginer sef la Institutul Indian de Tehnologie din Mumbai. „Chiar si micile urme sunt extrem de toxice pentru ca persista in organism o perioada indelungata de timp si se acumuleaza in tesuturi umane”, a declarat Asolekar.

Vopselurile contin metale grele precum mercur, cadmiu si plumb, care ajung in pesti si apoi, prin lantul de hranire, in organismul uman.

Activistii sustin ca materiale precum ipsosul nu se dizolva usor si ca reduc nivelul de oxigen din apa, rezultand moartea pestilor si a altor organisme acvatice.

Statuietele ramase de anul trecut plutesc in continuare pe raurile si lacurile din Mumbai, locul unde are loc punctul culminat al festivalului anual Ganesh Chaturthi, cand au fost lansate pe apa aproximativ 160.000 de statuiete, unele avand peste sapte metri inaltime. La festival au participant milioane de credinciosi.

In mod traditional, idolii sunt fabricati din lut si decorati cu vopseluri naturale. Comercializarea festivalului a determinat oamenii sa cumpere idoli cat mai mari si mai stralucitori, acestia nemaifiind multumiti de statuietele prietenoase cu mediul.

Aproximativ 80% din populatia de 1,1 miliarde de oameni este hindusa. Recent, festivalurile si obiceiurile hinduse au intrat sub atentia cercetatorilor pentru ca problemele de mediu dar si ingrijorarile publicului au crescut simtitor.

Festivalului sfant de primavara, implica aruncarea in apa a unor pudre colorate, iar studiile au arata ca pudra industriala folosita este deseori toxica si poate cauza astm, orbire temporara si cancer de piele.

Foto: Reuters

spot_img

Ultimele știri