Alegerilor electorale din SUA amana stabilirea a noi tinte post Kyoto

Natiunile bogate nu ar trebui sa astepte alegerile electorale din Statele Unite ca sa faca progrese in adoptarea abitiosului plan de reducere a gazelor cu efect de sera pana in 2020, a anuntat directorul Organizatiei Natiunilor Unite, intr-o conferinta care a avut loc in Ghana, informeaza Reuters.

Tarile dezvoltate pot lucra asupra detalilor unui nou acord asupra climei, care ii va succede Protocolului de la Kyoto, in ciuda neclartatii politicii din Statele Unite, sustine Harald Dovland, oficialul norvegian care conduce intalnirea dintre sustinatorii Protocolului de la Kyoto. „Multe dintre tarile intens industrializate nu se avanta prea tare sa-si asume puternice angajamente dupa 2012, fara sa stie daca si Statele Unite si le va asuma”, a declarat Dovland.

Mai mult de 190 de tari au fost de acord anul trecut sa lucreze la un nou tratat asupra incalzirii globale pana la sfarsitul lui 2009, ca parte a strategiei pentru limitarea cresterii temperaturii, care ar putea provoca valuri de caldura, seceta, inundatii, furtuni puternice si cresterea nivelului marilor.

Atat candidatul democrat Barack Obama cat si cel republicat, John McCain au spus ca vor intarii politica de mediu din Statelor Unite, daca vor castiga alegerile din toamna. Presedintele actual, George W. Bush a respins Protocolul de la Kyoto, argumentand ca este prea costisitor iar telurile pentru tarile dezvoltate sunt gresite.

Dovland a spus ca 37 de tari care au limite de emisii sub Kyoto, au fost de acord anul trecut sa fie ghidate in negocieri catre niste teluri de reducere a emisiilor cu intre 25 si 40% pana in 2020, fata de nivelul inregistrat in 1990.

Doar cateva tari au discutat asemenea obiective drastice. Uniunea Europeana a spus ca va reduce emisiile cu 20 sau cu 30% daca si celelalte state va face acelasi lucru, sustine Dovland. „Daca as fi dictatorul lumii, as fi ales 30% ca procent de reducere a emisiilor, asta ar trebui sa fie nivelul la care sa tintim pentru 2020. Dar asa cum stiti, nu sunt dictatorul lumii”, a declarat Dovland.

Acesta a spus ca spera sa se revina asupra problemei reducerilor emisiilor la nivel global, la urmatoarea intalnire dupa Ghana, din Polonia, in decembrie.

Protocolul de la Kyoto obliga momentan reducerea emisiilor, in special cele provenite de la arderea combustibililor fosili din centrale, fabrici si masini, cu aproximativ 5% fata de nivelul inregistrat in 1990, in perioada 2008-2012.

Dovland conduce discutiile in legatura cu noile angajamente pe care tarile Kyoto ar trebui sa si le asume. Un grup separat analizeaza anumite teluri pentru tarile din afara protocolului, inclusiv Statele Unite, China si India. Intalnirea din Ghana este cea de-a treia anul acesta.

Dovland spera ca pana la urmatoarea intalnire sa se realizeze progrese simtitoare in vederea realizarii a noi reguli pentru schema propusa de Protocolul de la Kyoto, unde tarile dezvoltate reduc emisiile de gaze cu efect de sera din tarile in curs de dezvoltare, prin investire in energie solara sau eoliana, de exemplu, pretinzand credite acasa pentru reduceriile emisiilor.

Foto: Reuters

spot_img

Ultimele știri