O coaliție de investitori cere marilor lanțuri de fast-food să reducă emisiile și consumul de apă

O coaliție de investitori cere KFC, McDonald’s și altor furnizori de fast-food să ia măsuri urgente privind schimbările climatice prin reducerea emisiilor și a consumului de apă.

Grupul, care gestionează aproximativ 6.5 trilioane de dolari, dorește ca lanțurile de fast-food să reducă emisiile de carbon și consumul de apă al furnizorilor de carne și lactate. Agricultura animalieră este unul dintre sectoarele cu cele mai mari emisii de CO2 care nu are încă un plan de reducere a acestora.

Peste 80 de investitori s-au adresat unora dintre cele mai mari companii din sectorul de fast food, care valorează aproximativ 570 de miliarde de dolari. Pe lângă McDonald’s și KFC, acestea includ Domino’s Pizza, Burger King, Pizza Hut, Chipotle Mexican Grill și Wendy’s.

În scrisoarea către companii, investitorii le cer să aplice politici și ținte relevante pentru a reduce amprenta de carbon a lanțurilor lor de aprovizionare.

Emisiile provenite de la agricultură sunt pe cale să contribuie cu aproximativ 70% la emisiile de gaze cu efect de seră permise până în 2050 care ar ține încălzirea globală sub 2 grade Celsius. De asemenea, sectorul creșterii animalelor folosește anual aproximativ 10% din debiturile de apă globale, conform unui raport recent privind lanțurile de aprovizionare cu carne și lactate care a stârnit îngrijorarea investitorilor.

Investitorii cer lanțurilor de fast-food să oblige furnizorii de proteine animale să raporteze și să reducă emisiile de gaze cu efect de seră și consumul de apă. Ei vor ca companiile să stabilească ținte cantitative, cu termene precise, pentru reduceri și să facă public progresul privind aceste ținte.

Mindy Lubber, de la ONG-ul Ceres, care colaborează cu investitorii, a declarat pentru BBC News că ei doresc să vadă mai multă inițiativă din partea companiilor pentru a reduce impactul asupra mediului.

„De la eliminarea defrișărilor și până la reducerea risipei apei, îmbunătățirea lanțurilor lor de aprovizionare va avea un impact imens asupra sectorului agriculturii animaliere și va îmbunătăți dramatic abilitatea noastră de a atinge țintele Acordului de la Paris pentru a limita încălzirea globală.”

Conform unui raport recent realizat de comisia EAT-Lancet, adoptarea unei diete sustenabile care va putea hrăni populația în creștere presupune o reducere de până la 90% a consumului de carne roșie și lapte în țările dezvoltate.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri