Presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, s-a pronuntat astazi pentru luarea in considerare a factorului uman si a "actiunilor terosite" ca factori de risc in cadrul viitoarelor teste de rezistenta la instalatiile nucleare din Uniunea Europeana (UE), relateaza AFP, citata de Mediafax.
"Aceste teste vor trebui sa fie complete si sa includa un evantai mai larg de scenarii posibile, cu factori atat naturali, cat si umani", a declarat Barroso.
Testele de securitate pentru centralele nucleare din tarile UE au fost stabilita pentru luna iunie, iar rezultatele sunt asteptate in luna decembrie. Testele vor viza efectele cutremurelor sau valurilor seismice asupra reactoarelor nucleare, masura fiind decisa dupa catastrofa produsa in martie la centrala japoneza Fukushima.
Criteriile acestor teste urmeaza sa fie stabilite in cursul acestei saptamani intr-o reuniune, la Bruxelles, a Grupului Autoritatilor de Reglementare in domeniul Sigurantei Nucleare (ENSREG).
Sustinatorii energiei nucleare vor mai putine teste
Grupate in Asociatia Responsabililor din cadrul Autoritatilor de Securitate Nucleara in Europa de Vest (WENRA), cele 14 tari ale Uniunii care au optat pentru energia nucleara doresc catestele de rezistenta sa se limiteze la catastrofele naturale, ca cele care au produs accidentul nuclear de la Fukushima, in Japonia.
Intentia statelor a fost denuntata ieri de comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, intr-o interventie, in fata Parlamentului European, la Strasbourg . ”Un test de rezistenta limitat nu va purta semnatura mea”, a declarat acesta, in fata deputatilor europeni.
Comisia Europeana va prezenta autoritatilor de reglementare din cele 27 de tari europene propunerile sale, constand in luarea in considerare a "tuturor riscurilor, indiferent de natura lor", inclusiv "factorii umani, defectiunile, actiunile teroriste, atacurile informatice si accidentele de avion", a anuntat Gunther Oettinger.
Cititi si:
Testele de securitate la centralele nucleare din UE vor incepe in iunie
Peste 100.000 de persoane au manifestat impotriva energiei nucleare, in Germania si Franta