Vehiculele electrice vor polua aerul din orașe cu praful de la frâne și pneuri, avertizează un nou raport realizat de experți britanici.
Consilierii guvernamentali au atras atenția că fragmente de microplastice de la pneuri, suprafețe carosabile și frâne vor ajunge în râuri și mări, relatează BBC News.
Miniștrii britanici au declarat că au în plan implementarea unor standarde pentru a îmbunătăți pneurile și frânele, însă criticii spun că este nevoie de politici care descurajează mașinile private.
Conform Air Quality Expert Group, particulele provenite din uzarea frânelor, a pneurilor și a suprafeței carosabile contribuie la peste jumătate din poluarea cu particule provenite de la transportul rutier. Ei avertizează că nu există niciun fel de legislație pentru a limita sau a reduce acest gen de poluare.
„Documentele publicate astăzi arată clar că nu doar gazele de eșapament de la mașini au un impact negativ asupra sănătății umane, ci și micile particule care sunt eliberate de frâne și pneuri.”, a declarat Thérèse Coffey, ministrul britanic al mediului, adăugând că industria auto trebuie să găsească noi moduri de a combate poluarea aerului din alte surse.
Un raport recent avertiza că mașinile electrice nu oferă o soluție completă pentru mobilitate. Chiar și mașinile electrice cu pilot automat vor polua aerul și vor contribui la congestionarea traficului. Conform autorilor studiului, oamenii trebuie încurajați să folosească moduri de transport mai prietenoase cu mediul, iar guvernul trebuie să susțină financiar această tranziție.