Exclusiv G.R.: Romania, cu energie inteligenta in Europa

Prezenta in 100 de proiecte finantate prin programul Intelligent Energy Europe (IEE), Romania face echipa buna cu alte tari de pe batranul continent pentru a gasi solutii pentru criza energetica actuala, fie ca este vorba de minimizarea si eficientizarea consumului sau de promovarea surselor alternative de energie.

Si pe plan intern este evidenta preocuparea pentru producerea energiei din surse regenerabile, alocandu-se deja 1,3 miliarde de lei in acest scop prin Administratia Fondului pentru Mediu.

Text de Ileana Magureanu
si Cosmin Zaharia

100 de proiecte de energie romaneasca in Europa

”Exista aproximativ 100 de proiecte IEE, finalizate sau in curs, in care firme din Romania sunt partenere”, a declarat, pentru “Green Report”, Dana Dutianu, Project Officer al Agentiei Executive pentru Competitivitate si Inovare (EACI). Acest organism se ocupa de programul IEE in numele Comisiei Europene.

Intelligent Energy Europe a inceput in 2005 si are ca obiectiv promovarea utilizarii surselor regenerabile de energie si a reducerii consumului de energie prin sustinerea eficientei energetice, a surselor noi si regenerabile de energie si a solutiilor tehnice de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera cauzate de transport.

IEE este construit pe trei piloni: SAVE, care vizeaza eficienta energetica si utilizarea rationala a energiei, in special in cladiri si in industrie, ALTENER, prin care sunt promovate sursele noi si regenerabile de energie pentru electricitate, incalzire si racire, si STEER, axat pe transport eficient energetic, vehicule curate si combustibili alternativi si intarirea capacitatii in transport pentru agentiile locale de management energetic.

Eligibile pentru accesarea fondurilor IEE sunt persoanele juridice publice sau private, stabilite in cele 27 de tari ale Uniunii Europene, Norvegia, Islanda, Liechtenstein si Croatia. Se poate aplica doar printr-un consortiu constituit din cel putin trei parteneri din tari diferite. Ratele de cofinantare sunt pana la 75%. Negocierile au inceput deja pentru 44 din cele 349 de propuneri de proiecte depuse in sesiunea de anul trecut din iunie. Valoarea lor se ridica la 58 de milioane de euro. Ramane de vazut in cate dintre proiectele castigatoare participa si tara noastra.

Peste 1,3 miliarde lei alocati din fondurile AFM

Pentru anul 2011, Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) a alocat programului privind cresterea productiei de energie din surse regenerabile peste 1,3 miliarde de lei din care 850 de milioane pentru credite de angajament si 460,6 milioane de lei reprezinta credite bugetare. In cadrul acestui program au fost finalizate un numar de 17 proiecte cu o valoare decontata de 98.795.844,86 de lei.

In prezent sunt in derulare 70 proiecte cu o valoare contractata de 1.257.608.896.31 de lei si cu o valoare decontata de 120.417.114.69 de lei, conform informatiilor transmise de AFM la solicitarea “Green Report”.

Programul asigura finantare instalatiilor pentru producerea energiei din surse regenerabile: eoliana, solara, biomasa, hidro si geotermala.

Aceasta este acordata in cuantum de maximum 50% din valoarea totala eligibila a proiectului, pentru intregul teritoriu al Romaniei, cu exceptia cazului in care beneficiarul are sediul social/punctul de lucru la care se implementeaza proiectul in Regiunea Bucuresti-Ilfov, unde finantarea se acorda in cuantum de maximum 40% din valoarea totala eligibila a proiectului si fara a se depasi suma maxima care poate fi acordata unui beneficiar, in cadrul sesiunii de finantare.

Suma maxima care poate fi acordata este de pana la 30 milioane de lei pentru fiecare proiect.

Citeste si: Proiectele eoliene au trezit interesul bancherilor
Romania pe locul 13 in lume privind investitiile in energie regenerabila 
Raport ONU: Energia regenerabila poate alimenta intreaga lume

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri