Exclusiv Green Report – Carlo Petrini: Agricultura de subzistenta e gratificanta

Presedintele Slow Food International, Carlo Petrini, se arata preocupat de agricultura si de micii producatori agricoli din Romania. Intr-un interviu in exclusivitate pentru Green Report, Petrini explica legatura complexa dintre agricultura si incalzirea globala. Ca de obicei, nu a uitat sa faca si apologia productiei taranesti de hrana. Interviul va fi postat integral online pe data de 15 februarie 2009.

“Romania ultimilor 18 ani, oamenii au redescoperit proprietatea si, odata cu ea, un teribil egoism, ingradirea loturilor de pamant, sufera un individualism feroce si participarea in comunitate este aproape nula. Nici nu are rost sa vorbim despre vreun spirit cooperativ, pamanturile sunt bune parca doar de speculatii imobiliare.

Da, aceasta este dauna cea mai mare facuta de aceste regimuri politice, candva denumite socialism real. Au reusit sa ucida speranta socialismului. Iar situatia a devenit cu atat mai grava cu cat capitalismul a fost prezentat ca un sistem al libertatii, un sistem in care toti, contra cost, isi satisfac placerile si isi traiesc vietile bine. Acum trebuie sa traversam desertul.

Dar Romania are un mare avantaj. Sunteti parte a Uniunii Europene, puteti calatori, puteti vedea si puteti intelege cat de mistificant este acest rationament. Si asta se poate vedea foarte bine privindu-va conationalii plecati peste hotare. Deci nu ar fi mai bine sa construim economii locale, virtuoase, atat in Romania, cat si in afara ei? Tinerii pot face agricultura sustenabila si gratificanta atat financiar, cat si ca mod de viata”.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri