Ministrul Mediului si Padurilor a declarat astazi, pentru Green Report, ca in urma tuturor controalelor derulate pe santierele microhidrocentralelor din Arges s-a constatat ca „acolo nu sunt probleme”.
Ministrul a sugerat ca scandalul referitor la MHC-urile din Arges a fost nejustificat de mare in raport cu impactul de mediu al acestor lucrari. Ministrul a precizat ca informatia conform careia lucrarile ar fi ilegale nu se confirma.
Pe acest subiect al MHC-urilor, Laszlo Borbely va avea maine, la Bucuresti, o noua intalnire cu reprezentanti ai Agentiei pentru Protectia Mediului si ai Administratiei Nationale Apele Romane. Se vor discuta cele circa 40 de proiecte de MHC aflate in diferite stadii de constructie precum si cele circa 200 de proiecte inca neincepute, aflate in diferite faze de aprobare a documentelor. De asemenea, la inceputul anului 2012 ministrul Mediului va avea o intalnire pe acelasi subiect si cu reprezentantii ministerului Economiei : „Trebuie sa vedem dintre cele 200 de proiecte la cate le dam drumul”, a explicat Borbely.
Pana in prezent, singura persoana oficiala sanctionata in scandalul MHC Arges a fost directorul general al Administratiei Bazinale Arges-Vedea, Adrian Moisescu, suspendat din functie la inceputul lunii noiembrie. Intrebat de Green Report daca directorul general va fi repus in drepturi, ministrul a raspuns evaziv: „Sa vedem”.
Pierderile investitorului din Arges: 80.000 de euro
Pierderile suferite de firma care construieste MHC pe raurile Capra, Buda si Otic, din judetul Arges, se ridica la 80.000 de euro, au declarat pentru Green Report surse din cadrul companiei. Pierderile sunt produse de suspendarea pe termen de trei saptamani, in cursul lunii noiembrie, a lucrarilor de constructie. Suspendarea a fost acceptata de investitorul privat, la solicitarea Ministerului Mediului, pe timpul operatiei de verificare a legalitatii lucrarilor de constructie.
Valoarea totala a investitiilor pe cele trei rauri este de 30 de milioane de euro. Firma constructoare spera sa-si amortizeze investitiile pe durata a 10-15 ani.
Citeste si:
Proiectele de microhidrocentrale vor fi blocate timp de trei luni
Update: Microhidrocentralele din Arges produc scandal international
Strategia energetica a Romaniei nu are evaluare de mediu