Exclusiv G.R.: Cei 9 cai seropozitivi de la Letea au fost eutanasiati (Vezi foto)

Membrii organizatiei Vier Pfoten Romania au reusit sa curme suferinta celor 9 cai cu anemie infectioasa de la Letea.

Caii bolnavi, care au fost adapostiti o vreme intr-o ferma privata din localitatea Urleasca, Braila, au fost eutanasiati. Li s-au curmat, astfel, si chinurile pe care le-ar fi indurat daca viata lor s-ar fi sfarsit intr-un abator, si nu prin eutanasiere.

“Caii bolnavi au fost eutanasiati in locul unde au fost adapostiti in urma cu cateva saptamani, la Urleasca. Eutanasierea a fost facuta de doi medici veterinari, Florin Mlagiu si Ovidiu Rosu, sub supravegherea reprezentantilor Directiei Sanitar-Veterinare Braila. Din nefericire, printre caii bolnavi a fost si mama unui manz, ramas acum orfan”, a declarat pentru “Green Report” Kuki Barbuceanu, manager de proiect, Vier Pfoten Romania.

Caii parca isi presimteau sfarsitul si se pazeau unii pe altii

Nu este usor sa iei viata unor animale, chiar daca acest lucru se intampla spre binele lor, iar scenele la care a asistat au fost impresionante, a subliniat Barbuceanu.

"In timp ce una dintre iepe era cazuta din cauza tranchilizantelor, dar inca treaza, langa ea doi cai o pazeau, iar, mai incolo, un grup de cai, parca impietriti, se uitau, banuind parca ce-i asteapta, la o alta iapa deja eutanasiata", a mai spus reprezentantul Vier Pfoten Romania care se dedica in continuare cauzei cailor salbaticiti de la Letea.

Costurile eutanasierii celor 9 cai bolnavi de anemie infectioasa, cat si incinerarea lor, care va fi facuta intr-un incinerator autorizat din judetul Braila, au fost suportate de organizatia pentru protectia animalelor, Vier Pfoten Romania, si s-au ridicat la aproximativ 9.000 de lei.

Cei sanatosi raman, in continuare, in ferma de la Urleasca

Dintre cei 54 de cai de la Letea, care urmau sa fie dusi abatorizati, majoritatea, 42, se afla acum la Urleasca, Braila, 10 au fost depistati, in urma analizelor, cu anemie infectioasa sau „SIDA cailor”, si eutanasiati in aceasta seara, alti doi  murind insa chiar in "camionul groazei", cu cateva saptamani in urma..

Rezultatele analizelor facute la Directia Sanitar-Veterinara Braila, in urma cu catva timp, au confirmat ca 10 dintre cei 54 de cai de la Letea, si nu 19, cum declarase initial DSV Tulcea, au anemie infectioasa. Iar Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA) a  constatat acelasi lucru.

„Ceilalti 42 de cai, sanatosi, vor fi testati la interval de trei luni si, de la ultima testare, daca rezultatele vor fi negative, abia după trei luni vor parasi ferma in care se afla acum, acest lucru fiind posibil in jur de 1 martie 2012”, a mai spus Kuki Barbuceanu.

Scandalul legat de caii salbaticiti de la C. A. Rosetti a izbucnit in urma cu cateva saptamani, dupa ce mai multe ONG-uri au dat publicitatii imagini socante cu caii tinuti in tarcuri, unii dintre ei slabiti si avand rani sangerande. Caii ar fi urmat sa fie trimisi toti la un abator, deoarece autoritatile sanitare din Tulcea au sustinut ca animalele au anemie infectioasa, o boala care nu se ia la om.

Vier Pfoten asteapta semnarea Protocolului de ocrotire a cailor salbaticiti din grindul Letea

„Protocolul urmeaza sa fie semnat de mai multe institutii, dar, deocamdata, numai 7 dintre ele au confirmat. Este vorba despre Institutia Prefectului Tulcea, Consiliul Judetean Tulcea, ARBDD, Garda de Mediu-Tulcea, autoritatile locale din comuna C.A. Rosetti si Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie”, a explicat spus Kuki Barbuceanu.

Desi, initial, a fost de acord cu semnarea protocolului initiat de Vier Pfoten Romania, Directia Sanitar-Veterinara din Tulcea nu este, deocamdata, hotarata, motivand ca, oricum, medicii concesionari vor fi aceia care le vor preleva probe de sange cailor de la Letea.

„Caii salbaticiti din Grindul Letea, in urma semnarii protocolului, vor fi prinsi si li se vor recolta probe de sange. Cei sanatosi vor fi microcipati si lasati in grija proprietarilor, insa armasarii fara valoare genetica vor fi castrati pentru a se evita inmultirea necontrolata”, a explicat Kuki Barbuceanu.

Caii de la Letea, sanatosi si fara stapan, ar putea fi preluati de Rezervatia Biosferei Delta Dunarii

Semnarea Protocolului de protejare a cailor salbaticiti din Grindul Letea, initiat de organizatia Vier Pfoten Romania, in colaborare cu autoritatile locale din Tulcea, este asteptata de toti iubitorii de animale din Romania.

Desi exista voci, cum ar fi cea a Directiei Sanitar-Veterinare Tulcea, care ridica obiectii in legatura cu acest document, majoritatea institutiilor implicate, printre care si Administratia Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii (ARBDD) sunt de acord ca acesti cai unici in Europa trebuie protejati.

“Suntem de acord cu semnarea acestui protocol initiat de Vier Pfoten Romania, insa trebuie luate mai multe masuri ca situatia cailor salbaticiti de la Letea sa fie pe deplin rezolvata. Ei trebuie prinsi, numarati, microcipati, apoi trebuie sa aflam care au sau nu stapan, trebuie prelevate probe de sange, ca sa vedem care sunt bolnavi, acestea fiind, de fapt, si unele dintre punctele din Protocol. In cazul in care raman cai nerevendicati de stapani, si sunt sanatosi, ARBDD intentioneaza, cu acceptul Ministerului Mediului, sa ia in grija aceste animale si sa organizeze o zona in care caii pot fi vizitati, ei constituind o atractie turistica”, a declarat pentru “Green Report”, Grigore Baboianu, guvernatorul ARBDD.

Mihaela Pavnutescu

Citeste si: UPDATE: Povestea cailor de la Letea a ajuns in presa straina

ULTIMA ORA: Caii de la Letea: 2 morti in camionul groazei, 3 grav raniti si mai mult de jumatate plini de rani si sange

Facebook si caii de la Letea: cea mai mare campanie de solidaritate romaneasca

Unul dintre manjii ramasi la Letea ar putea muri din cauza malnutritiei

Peste 10.000 de oameni sustin cauza cailor de la Letea
 

spot_img

Ultimele știri