De la 1 ianuarie 2011, jumatate din minele existente vor intra intr-un plan de inchidere cu termen final de aplicare 2014. Celelalte sunt prea ineficiente ca sa reziste in piata fara subventii.
Ultimele sapte exploatari miniere de huila risca inchiderea definitiva. Romania va trebui sa se incadreze in termenul aprobat recent de Comisia Europeana, care in urma cu doua saptamani, a decis inchiderea minelor generatoare de pierderi din UE pana la 1 octombrie 2014.
Astfel, incepand din 2011, aceste mine vor fi singurele care vor mai primi subventii de la stat, in vederea inchiderii. Celelalte, considerate viabile, vor trebui sa se descurce fara subventii, ceea ce le va scoate rapid de pe piata.
Daca regulamentul va fi aprobat in Parlamentul European in forma actuala, multi din cei aproape 8.800 de angajati cat are acum Compania Nationala a Huilei (CNH) vor ingrosa randurile somerilor din Valea Jiului. Autoritatile sunt insa prinse iar pe picior gresit. Bazandu-se pe un draft al documentului discutat in Comisie, responsabilii in domeniu din Ministerul Economiei si conducerea CNH, ne-au declarat ca minele vor trebui inchise pana in 2018, si nu 2014.
Unitati neperformante
Conducerea CNH face in prezent o analiza a celor sapte mine detinute, pentru a determina care sunt viabile si care vor fi inchise. "Pana pe 17 august trebuie prezentat un program ministrului (economiei – n.r.) in legatura cu unitatile miniere care pot sa-si continue activitatea. Din estimarile actuale, 3-4 din cele 7 ar urma sa fie pastrate", ne-a spus directorul general al CNH, Constantin Jujan.
Chiar si asa, nici pentru minele care vor fi pastrate nu se anunta vremuri mai bune. Potrivit lui Jujan, daca aceste mine viabile nu vor intra in componenta companiei integrate Hidroenergetica, asa cum era planuit, ele vor avea aceeasi soarta: inchiderea. "Dupa 1 ianuarie 2011, mai pot functiona cateva luni", a afirmat directorul general al CNH.
Pe de alta parte, infiintarea celor doua companii energtice nationale e blocata in instante.