Evenimentul Zilei, Transilvania: Furtuna de gheata a lovit padurea Faget

Un fenomen climatologic foarte rar pentru Europa, „Ice Storm“ (furtuna de gheata) a avut loc la sfarsitul anului trecut intr-o padure de la marginea Clujului.

Furtuna de gheata a doborat sau a rupt mai multe sute de arbori din padurea Faget. Pe cei cativa kilometri de drum judetean care strabate padurea, urmele furtunii de gheata pot fi inca intalnite la tot pasul.

Ioan Popoviciu, unul dintre clujenii care trece padurea Faget in fiecare zi, in drum spre casa, spune ca a asistat, fara sa stie, la fenomenul care s-a produs la sfarsitul lunii decembrie. „Nu am mai vazut asa ceva niciodata. Copacii parca erau imbracati in gheata si se puteau auzi cum trosnesc din cauza greutatii sau din cauza faptului ca asupra lor gheata exercita o forta de strangere foarte mare. A doua zi dimineata sute de copaci erau rupti si crengile erau pe marginea drumului. Am intrebat si eu pe cei care se pricep si mi-au zis ca este vorba despre o furtuna de gheata sau «Ice Storm»“, a spus Popoviciu. Dupa dezastru, crengile au fost inlaturate de pe partea carosabila si stivuite pe marginea drumului.

Climatologii vorbesc insa despre o raritate pentru Romania. Conferentiarul Florin Moldovan, de la Facultatea de Geografie a Universitatii „Babes- Bolyai“ din Cluj-Napoca, spune ca fenomenul de furtuna de gheata sau „Ice Storm“ se produce atunci cand in zonele afectate cad precipitatii suprara cite, care ingheata la contactul cu obiectele foarte reci.

Fenomen specific Statelor Unite si Canadei

„La noi, acest fenomen se intampla destul de rar. Este un fenoment specific iernii si se regaseste mai des in Statele Unite si in Canada. Atunci cand are loc un fenomen de «Ice Storm», de fiecare data are loc o racire anterioara, iar precipitatiile ingheata instantaneu la contactul cu arborii sau cu orice alt obiect“, a spus conferentiarul Moldovan. „In SUA au fost cazuri cand s-a rupt stalpii de inalta tensiune sub greutatea ghetii“, a mai spus Florin Moldovan. Un fenomen de acest gen care s-a inregistrat la inceputul lunii noiembrie a anului trecut a lasat fara curent electric aproape un milion de familii care locuiesc in statele din nord-estul SUA.

Directorul Directiei Silvice Cluj, Ioan Morar, a declarat ca totul se datoreaza unei furtuni foarte mari. „Stim ce s-a intamplat in zona. A fost o ninsoare mai apatoasa care a inghetat foarte repede. Acum lucram la inventarierea pagubelor, fiind vorba despre cateva sute de metri cubi de masa lemnoasa doborata. Pentru noi nu este o paguba foarte mare deoarece am avut doboraturi de vant de sute de mii de metri cubi“, a spus Morar.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri