Investitorii particulari vor putea construi baze de agrement sau centrale hidroelectrice pe rauri, in zonele pe care le amenajeaza impotriva inundatiilor.
Pentru ca vistieria statului se goleste pe zi ce trece, iar specialistii executivului se asteapta ca in urmatorii ani sa fie inundatii cel putin asemanatoare cu cele inregistrate in ultimii cinci ani, autoritatile vin cu o posibila solutie salvatoare: diguri construite cu bani privati.
Potrivit unui proiect al Ministerului Mediului si Padurilor, investitorii care vor concesiona zone inundabile si vor investi pentru apararea acestora de ape, le vor putea amenaja in asa fel incat sa-si amortizeze investitia si sa obtina profit intr-un timp scurt.
In plus, statul va apela si la credite bancare si la fonduri europene pentru a combate viiturile.
50% din digurile concesionate, prost intretinute
"Eventualii investitori privati vor concesiona amplasamente favorabile realizarii unor astfel de lucrari, urmand a-si recupera banii investiti din asigurarea folosintelor (de exemplu, vor putea realiza baze de agrement, centrale hidroelectrice sau ferme de acvacultura)", explica specialistii Ministerului Mediului.
Cheltuielile pentru amenajarea anti-iunundatii vor putea fi astfel amortizate. In prezent, exista diguri concesionate de autoritatile locale, insa starea multora e proasta din cauza lipsei banilor.
"Jumatate dintre acestea nu au mai fost intretinute pentru a putea face fata unei viituri. Cei care le inchiriaza le iau pentru a face afaceri piscicole", au precizat surse din cadrul Administratiei Nationale Apele Romane.