Evenimentul Zilei: Se prabusesc falezele pe litoral

Plaja dintre Vama Veche si 2 Mai e inghitita de pamantul care se naruie zilnic pe tarmul marii. Casele construite pe faleze stau sa alunece la vale. Singura masura luata a fost instalarea unor panouri de avertizare, care insa nu pot opri alunecarile.

Plaja dintre cele doua statiuni a fost inghitita de sutele de tone de pamant care se naruie zilnic pe tarmul marii. Casele construite pe faleze stau sa alunece la vale.

„In urma cu o saptamana s-a prabusit falia aceea, s-a dus in apa si, periodic, se erodeaza cam 2-3 metri”, declara primarul din Limanu, Iustin Udrea, si da neputincios din umeri. Primarul asteapta de doi ani sa-i fie finantat un proiect de consolidare a falezelor din 2 Mai si Vama Veche.

Valoarea proiectului facut de Aquaproiect Bucuresti: 200 de milioane de euro. „Am discutat la guvern si am primit promisiuni ca in 2009 cel mai tarziu vom primi finantarea si vom incepe lucrarile de consolidare la 2 Mai si Vama Veche. Sper sa nu fie prea tarziu”, declara primarul.

„Casa mea se duce”

Zona indicata de primar arata sinistru. Malul se casca direct deasupra locului care, pe vremuri, a fost o plaja intinsa si frumoasa. O terasa-restaurant sta parca lipita, doar intr-o rana, de faleza.

Proprietarul, prevazator, a consolidat singur fundatia localului. Partea superioara este inca in pericol sa fie acoperita de pamant. Deasupra, o casa a fost deja parasita pentru ca se poate prabusi oricand. Aceeasi soarta o poate avea si un radar al armatei, care inca functioneaza.

Dar cea mai expusa la risc este zona de faleza care apartine Centrului National al Cinematografiei. Paul Petrovici, un fost cascador care, de 18 ani, are grija de vila lui Sergiu Nicolaescu, spune ca toate imobilele din preajma sunt amenint ate cu disparitia.

Localnicii se simt neajutorati. „Malurile se rup din ce in ce mai mult. Casa mea se duce si ea pe apa sambetei”, spune, abatut, pescarul Florin Stanica in timp ce-si vopseste barca. Fikiret Bala isi aminteste ca, pe vremuri, in sudul satului 2 Mai era o plaja intinsa. „Deasupra era un drum pe care mergeam cu caruta. Iarna, ne dadeam cu sania. Acum a disparut”, spune el. Despre vilele aparute pe culme in ultimii 18 ani nu prea ii pasa, desi stie ca sunt in pericol. „Acolo sunt oameni de la guvern, e treaba lor. Au investit, risca”, decreteaza barbatul.

„Nu le poti face pe toate dintr-odata”

De consolidarea plajelor si a falezelor de pe litoral, considerate zone de interes national, raspunde guvernul – Directia Apelor Dobrogea Litoral (DADL). Directia, aflata in subordinea guvernului, are in derulare un proiect amplu de consolidare a falezelor, cu bani de la guvern. In total, e vorba de 49 milioane euro, bani care acopera doar taluzurile din Constanta, Eforie, Tuzla si Costinesti.

Lucrarile vor incepe in toamna, iar banii vor veni „in functie de alocatia bugetara, nu stim inca exact”, declara purtatorul de cuvant al DADL, Catalin Anton. La randul lui, chiar daca recunoaste ca zona 2 Mai – Vama Veche este inclusa si in lista de rezervatii naturale, directorul pe probleme de gospodarire din DADL, Valeriu Ene, spune ca are alte prioritati: „Important e ca am inceput. Nu le poti face pe toate dintr-o data. La Constanta, tot cartierul de locuinte Faleza Nord este in pericol”.

Asa ca sudul litoralului mai are de asteptat cativa ani buni sa-i vina randul. Pana una-alta, pe maluri s-au montat niste panouri uriase prin care turistii sunt avertizati sa nu se plimbe pe faleza ca sunt in pericol sa se duca la vale odata cu pamantul. Asta s-a intamplat in urma cu doi ani. Intre timp, panourile s-au pravalit, inghitite de pamant.

Pentru mai multe informatii viziteaza Evenimentul zilei

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri