Evenimentul Zilei: Romanii vor puncte de colectare selectiva

Doi din trei romani considera ca amenzile reprezinta una dintre cele mai bune metode de incurajare a colectarii selective de deseurilor, alte masuri eficiente fiind, in opinia lor, campaniile de informare, educatia in scoli si reducerea taxei de salubritate, releva un sondaj IMAS prezentat ieri, de asociatia colectiva de management a deseurilor de ambalaje Eco-Rom.

Studiul a fost realizat perioada februarie-martie, in sapte orase din Romania unde au fost introduse sisteme de colectare selectiva, cu scopul de a identifica perceptia populatiei asupra acestora.

Aproape toate persoanele chestionate (98% din 300) au spus ca au aflat despre conceptul de colectare selectiva, iar 64% stiau un punct unde se realiza aceasta. 58% dintre respondenti au declarat ca depun in mod corect deseurile de ambalaje la punctele de colectare selectiva, in functie de inscriptia de pe container, insa doar o treime stiau ca exista prin lege obligativitatea colectarii selective a deseurilor.

Femeile, mai constiincioase

Peste jumatate din populatia intervievata crede ca selectarea deseurilor nu este un efort prea mare, iar, din acest motiv, prezenta stimulentelor financiare este perceputa ca putin importanta. Dovada ca doar 9 la suta din cei chestionati considera ca perceperea unei garantii la cumpararea produsului si returnarea banilor in momentul retunarii ambalajelor i-ar incuraja sa recicleze. Dimpotriva, 86 la suta dintre romani au indicat ca stimulent existenta punctelor de colectare langa locuinta.

“Femeile tind sa colecteze selectiv mai mult decat barbatii, iar persoanele cu studii superioare mai mult decat cele cu educatie primara. Sub raportul veniturilor, persoanele cu venituri peste medie sunt mai receptive la ideea colectarii selective”, a declarat Alin Teodorescu, directorul general al IMAS.

Gestionarea deseurilor, la autoritatile locale

"Pana in 2017, sistemul de colectare selectiva va trebui generalizat la nivelul intregii tari", a declarat reprezentantul Ministerului Mediului, Simona Ghita. La randul sau, presedintele Agentiei Nationale de Protectia Mediului, Mihail Faca, a adaugat ca autoritatile locale vor putea accesa fonduri nerambursabile pentru imbunatatirea sistemelor de salubritate, dupa ce consultantii contractati de Ministerul Mediului vor finaliza masterplanurile privind deseurile la nivelul judetelor.

"Autoritatile locale vor putea intocmi proiecte cu finantare intre 15 si 40 milioane euro din fonduri nerambursabile pentru eficientizarea sistemelor de salubritate", a spus Faca. El a adaugat ca Ministerul Mediului va lansa "intr-o luna sau doua" un proiect de descentralizare si transferare a atributiilor si competentelor privind gestionarea deseurilor la autoritatile locale, astfel ca "fiecare primarie va avea o mica agentie de mediu, cu specialisti".

Colectare redusa de la populatie

Eco-Rom Ambalaje si-a propus sa colecteze selectiv in acest an aproximativ 40.000 tone de deseuri de ambalaje de la populatie (PET-uri, hartie, sticla si metal), de peste trei ori mai multe decat in 2008, a declarat presedintele societatii, Mugurel Radulescu. Anul trecut, Eco-Rom a preluat 12.500 tone deseuri de ambalaje colectate selectiv de la populatie, dupa ce in 2007 colectase in acest mod doar 5.000 tone deseuri. Cifrele reprezinta 2%, respectiv 3,5% din totalul deseurilor de ambalaje generate in Romania.

"Peste 60% din deseurile de ambalaje sunt generate de populatie, iar restul prin asa-numitele circuite industriale comerciale", a declarat Radulescu, adaugand ca "este foarte important sa accesam deseurile de la populatie pentru ca sa atingem tintele nationale de colectare si valorificare a deseurilor de ambalaje".

Romania are ca tinta minimala de valorificare a deseurilor de ambalaje 45% din cantitatile totale comercializate, fata de nivelul de 60% din vechile state membre ale UE. In plus, Romania a negociat o perioada de tranzitie graduala in privinta recuperarii deseurilor din ambalaje, astfel incat sa atinga standardul european in 2013. Anul trecut, Eco-Rom Ambalaje a colectat din circuitul comercial si de la populatie aproape 340.000 de tone de deseuri de ambalaje, mai mult de jumatate din tinta nationala de valorificare aferenta anului trecut, estimata la aproximativ 560.000 de tone.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri