Evenimentul Zilei: Risc de alunecari de teren la Barajul Tarlug

Dealurile ce inconjoara lacul de acumulare de la Tarlung, ce asigura apa potabila pentru Brasov si alte localitati, risca sa o ia la vale in urma defrisarilor ilegale, iar aluviunile ar putea distruge barajul.

Avertismentul vine din partea presedintelui Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica (ATOP) Brasov, Claudiu Coman, care a primit o sesizare de la Baza de Exploatare Sacele a ICAS Romsilva Brasov.

Prejudiciu prea mic pentru a fi cercetati

Reprezentantii ICAS Brasov atrag atentia ca, din cauza romilor care taie si fura copacii din zona, dealurile au fost „chelite“ si se pot produce oricand alunecari masive de teren in lac.

Cu toate acestea, autoritatile sustin ca, momentan, nu exista solutii ce pot fi luate impotriva furturilor repetate. „Legea prevede ca prejudiciul trebuie sa atinga o anumita valoare pentru ca fapta sa fie considerata infractiune. Hotii se folosesc, pentru transportul lemnului, de carute, nu de camioane, iar cantitatea transportata este sub valoarea prevazuta de lege ca prejudiciu de natura penala“, afirma Claudiu Coman, presedintele ATOP Brasov. In schimb, reprezentantii Romsilva nu pot taia nici macar un copac din preajma Lacului Tarlung, din cauza ca zona are regim de protectie de gradul zero si ar raspunde penal.

Furtul de lemne, stopat prin modificarea legii

Reprezentantii ATOP, impreuna cu Politia Brasov si Sacele, specialisti de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta si reprezentanti ai ocoalelor silvice din zona s-au deplasat la Barajul Tarlung si au constatat ca, daca nu se iau urgent masuri, lacul va fi umplut cu aluviuni, iar apa nu va mai fi potabila.

„Este nevoie de un proiect de modificare a legislatiei specifice, astfel incat sa fie coborata limita maxima a prejudiciului produs prin furt de lemn si material lemnos din paduri, pana acolo incat sa poata fi pedepsiti penal toti cei care comit o astfel de fapta, indiferent de cantitate“, considera Claudiu Coman.

Paza barajul de la Tarlug este asigurata de un paznic, care a fost batut de cateva ori de romi, pentru ca a incercat sa-i opreasca in timp ce furau lemne. Lacul Tarlung reprezinta principala sursa de apa pentru operatorul regional de apa si canal Compania Apa, ce deserveste 20 de localitati din judet, printre care si municipiul Brasov.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri