Vanzarile de pomi de Craciun sunt in toi in pietele din Bucuresti si marile orase. Cei mai frumosi sunt cei de import, insa si preturile sunt pe masura.
Adevarate paduri de conifere au impanzit inca din weekend pietele din Bucuresti, unde comerciantii au scos la vanzare brazi de toate formele si marimile, pentru buzunarele bine dotate, dar si pentru bugete „de criza“. Vedetele pietelor sunt pomii importati din Olanda, Danemarca si Norvegia, care impresioneaza prin bogatia coroanei, dar si in privinta pretului.
La Piata volanta Basarabia, un brad de 1,5-2 metri, costa in jur de 200-250 de lei, in vreme ce unul mai mic, de pana la un metru, ajunge la 130 de lei. In ciuda preturilor destul de piperate, comerciant ii spun ca brazii se vand „ca painea calda“. Pentru apartamentele mici, cel mai bine se potrivesc bradutii la ghiveci, la 120 de lei, care pot fi plantati in gradina blocului la primavara.
Ai nostri sunt cei mai ieftini
La Obor, forfota e in toi. Cea mai mare piata a Capitalei are oferte pentru absolut toate buzunarele, de la brazii argintii sau pomii stufosi importati, si pana la clasicii brazi romanesti, ceva mai modesti, dar la preturi imbatabile.
Majoritatea brazilor autohtoni nu au eticheta, asa cum cer actualele reglementari, insa la preturile mici (20-80 lei) nu mai pune nimeni intrebari. Cine dispune de un spatiu generos isi poate cumpara un „gigant“ de patru-cinci metri, la pretul de 1.200 de lei, bani in care „transportul e inclus“, asigura vanzatorii.
La Mr. Bricolaj, pe Calea Vitan, se vand brazi olandezi Abies Nordmanniana din doua categorii de calitate, cu 69, respectiv 109 lei. Pretul bun a atras clientii, iar reprezentantii magazinului spun ca vand 200-300 de bucati pe zi. Si la Carrefour, preturile incep de la 65 de lei, iar un brad de doi metri nu costa mai mult de 70 de lei.
Conifere din Ungaria
Mirosul de brad, molid sau tuia a inceput sa-i imbie si pe musteriii pietelor din celelalte orase. Pietele timisorene au fost invadate de brazi adusi din Ungaria, care costa intre 30 si 300 de lei. Pomii autohtoni, daca au doi metri inaltime, ajung la 300 de lei bucata, iar explicatia comerciantilor este ca „sunt de-ai nostri“. In pietele din Hunedoara si Deva, preturile brazilor autohtoni variaza intre 30 si 150 de lei, iar pentru cei importati din Austria, intre 100 si 150 de lei. In Moldova, in pietele din Iasi, preturile brazilor autohtoni variaza intre 80 si 1.500 de lei, in vreme ce preturile brazilor de import incep de la 15 euro.
TENDINTE 2008
Se poarta globurile verzi si mov in brazi negri sau albi
La fel de pline ca pietele, magazinele de decoratiuni interioare abia mai fac fata clientilor care se inghesuie sa cumpere ornamente pentru impodobirea bradului.
In magazinul Lida, din centrul comercial Unirea, te pierzi ca Alice in tara minunilor printre siruri de panglici multicolore, flori elegante din material textil, fluturi de catifea, insecte cu aripi din organza, globuri cu paiete si arabescuri complicate, globuri mari in forma de pere sau dovleci, imitatii de coaja de brad, copacei miniaturali, Mosi Craciun burtosi si ciorapei rosii pentru cadouri.
„Rosu/auriu“ nu mai e la moda
Cei care doresc sa-si impresioneze invitatii in seara de Craciun trebuie sa stie bine noile tendinte. „Oamenii vor altceva… Anii trecuti se purtau combinatiile bicolore de rosu si auriu sau argintiu cu albastru, insa acum avem bej cu verde, bej cu maro sau alb cu negru“, explica Cristina Mitroi, de la magazinul Lida.
Ultima inventie in materie de fite craciunesti sunt brazii artificiali de culoare neagra sau globurile negre, potrivite pentru un Craciun avangardist, „cu pretentii“. Pentru cei cu gusturi fistichii, Lida mai vinde bradutii albi sau portocalii, la pretul de 800 de lei. Vedeta incontestabila a magazinului este insa un brad artificial in forma unei doamne cu crinolina si palarie, impodobita cu panglici, globulete si fluturi. „Donna“ poate fi luata acasa daca achitati 1.700 de lei.
Nu puneti prea multe culori
Pentru designerii magazinului on-line www.brazidecraciun.ro, cele mai in voga culori ale bradului de anul acesta sunt albul, movul si verdele.
De asemenea, se pune mare accent pe calitatea si valoarea ornamentelor. Se poarta decoratiuni cu cristale Swarovski, de catifea, matase, cu fir de aur si argint, personalizate manual. La categoria „ce nu trebuie facut la decorarea unui brad“, specialistii recomanda sa nu fie folosite prea multe culori in acelasi loc. Pentru un efect spectaculos, cel mai indicat este sa va limitati la maximum doua culori, fara exagerare in volum si cantitate. Cei care vor sa lase impodobirea bradului pe mana specialistilor pot apela la designerii magazinului on-line. Acestia ofera consultanta si stabilesc de comun acord cu clientul modul in care va fi decorat bradul, in functie de spatiul si ambientul din jurul acestuia. Pentru o decorare de lux, pretul ajunge la 1.575 de lei si contine fundite lucrate manual din voal organza, globuri de sticla lucrate si pictate manual, alte decoratiuni de lux. Bradul este impodobit, in circa trei ore, de o echipa cumpusa din doi decoratori si un designer.
Bradul de 10.000 de euro
Pe www.brazidecraciun.ro veti gasi cel mai scump brad vandut vreodata pe plaiuri mioritice. „Unic in lume, cu un design exclusiv“, dupa cum il promoveaza site-ul, bradul de lux costa nu mai putin de 37.800 de lei, adica aproape 10.000 de euro.
Bradul de lux s-a vandut deja in trei exemplare. La alegere, acesta poate contine globuri suflate manual, din sticla, umplute cu praf de argint, globuri pictate manual cu imaginile dorite, globuri personalizate cu numele persoanelor din familie, cristale Swarovski originale, din colectia Christmas, fir de aur si argint, fundite lucrate manual din satin sau beteala stropita cu praf de aur.
Mos Gerila nu avea pretentii la podoabe „in tendinte“
Pe vremea comunistilor, romanii il asteptau pe Mos Gerila, varul mai sarac al lui Mos Craciun, cu un brad mai putin luxos si „in tendinte“. Nu avea „stil“ si nu impunea ornamentatii „mono“ sau „bicolore“, fiind incarcat pana la refuz cu beteala, globuri de toate culorile, jucarii si bomboane in ambalaj lucios. Vremurile ii obligau pe oameni sa-si puna la treaba imaginatia si abilitatile de artizani, impodobind bradul cu nuci invelite in poleiala de la ciocolata chinezeasca, ghirlande colorate decupate din hartie creponata, lumanarele pe suport cu clama, coji uscate de portocala taiate cu maiestrie sau figurine din lemn pictate manual. In anii ’90, vata medicinala asternuta pe post de „zapada“ pe ramurile bradului facea furori, insa, din fericire, obiceiul a fost uitat. Sub pom se inghesuiau pachetele de cadouri invelite in hartie colorata cumparata de la librarie si portocalele obtinute cu sacrificii, dupa ore in sir state la cozi interminabile.