Evenimentul Zilei, Moldova: Fugariti de gheturi

Aproape 100 de sateni de pe Valea Muntelui sunt pregatiti de evacuare, pentru ca zaporul de pe Bistrita incepe sa se topeasca.Linistea satenilor din comunele nemtene Poiana Teiului, Farcasa si Borca, aflate in zona cunoscuta sub numele de Valea Muntelui, este tulburata de incalzirea vremii, existand pericolul ca imensul pod de gheata de pe raul Bistrita sa navaleasca peste gospodarii.

Autoritatile iau in calcul evacuarea localnicilor care au casele in apropierea albiei, transformata acum intr-un munte de gheata de 14,9 kilometri lungime si 5,5 metri inaltime, conform masuratorilor efectuate ieri.

Acum doua zile, blocurile de gheata se intindeau 18 kilometri, iar de la temperaturi de -25 de grade Celsius s-a ajuns, ieri, la plus unu. "Luni, le-am cerut primarilor din Borca, Poiana Teiului si Farcasa sa adopte hotarari de Consiliu Local referitoare la situatiile de urgenta, pe baza carora sa se stabileasca gospodariile care trebuie evacuate in cazul in care apar inundatii", ne-a declarat Vasile Sendrea, subprefectul judetului Neamt.

"Gheata pocneste intruna"

Subprefectul a precizat ca satenii vor fi evacuati si cu forta, daca va fi nevoie. "Informarea respectivelor familii se face pe baza de notificare. Dupa ce vor primi notificarile, localnicii vor sti ca la primul semnal de alarma vor trebui sa-si paraseasca locuintele. Nu se accepta refuzurile", a mai spus Sendrea.

Sunt in pericol 86 de familii din Farcasa si Poiana Teiului, plus cateva sute de animale. Satenii au trait clipe de groaza in decembrie 1995, dar si in noaptea de Revelion din 2003, cand sute de gospodarii au fost inundate si trei tineri au murit inecati sau striviti de gheturi.

"Oamenii vegheaza mai cu seama noaptea si tresar la fiecare zgomot pentru ca gheata pocneste intruna si, fiind liniste, paraiturile se aud si mai tare. Si apoi, nu stim cum se face ca numai la vreme de intuneric s-au intamplat nenorocirile", ne-a spus Emilia Vadana, din Poiana Teiului.

"Suntem cu sabia deasupra capului"

Primarii s-au conformat, tot ceea ce tine de evacuare fiind stabilit. "Oamenii stiu unde trebuie sa mearga si se roaga sa nu vina urgia. Au primit fluturasii cu instructiunile in caz de necesitate. Animalele vor fi adapostite la fostul centru de fructe de padure, situat langa Ocolul Silvic Poiana Teiului", ne-a declarat Petru Biia, primarul comunei Farcasa.

Edilii spera insa ca vremea sa nu se mai incalzeasca. "Bine ar fi daca temperaturile nu ar mai creste, pentru ca podul de gheata sa se topeasca lent. Fenomenul este atent supravegheat, dar suntem cu sabia deasupra capului", a mai spus primarul. Numai ca ieri, in zona, erau 2 grade Celsius. Dat fiind pericolul, echipaje de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Neamt patruleaza de-a lungul podului de gheata atat ziua, cat si noaptea.

Inspectie

Comisie de la Bucuresti

Ieri, reprezentanti de la Ministerul Mediului si Inspectoratul General pentru situatii de Urgenta, insotiti de un expert in explozibili au ajuns in comunele nemtene pentru a vedea ce-i de facut. Specialistii spun ca detonarea podului de gheata nu este o solutie, din cauza dimensiunii sale. Ieri noapte, birourile santierului Hidroconstructia de la Poiana Teiului au fost inundate, apa avand jumatate de metru. In plus au aparut infiltratii in gradinile a trei cetateni, iar beciurile a 15 gospodarii sunt pline cu apa.

Pentru mai multe informatii vizitati Evenimentul Zilei

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri