Evenimentul Zilei: Kilowati din gainati

O firma din Codlea vrea sa puna la punct o uzina de energie electrica pe baza de rumegus, talas si dejectii de la pasarile de pe platforma din localitate.

O firma din Codlea, din judetul Brasov, intentioneaza sa puna la punct o uzina care sa produca energie electrica alternativa folosind ca materie prima gainatul de la pasarile de pe platforma din localitate.

Investitia totala se ridica la noua milioane de euro, in jur de 6,3 milioane de euro fiind bani obtinuti de la Uniunea Europeana prin intermediul programelor structurale.

Energie pentru 5.500 de case

Catalin Munteanu, directorul general al companiei Bio-Esco Grand SRL Codlea, spune ca aceasta uzina va fi functionala in cel mult 18 luni de la demararea proiectului. „Vom incepe constructia in cel mult trei luni. Ideea e ca, folosind patru tone de dejectii ale gainilor de pe platforma, vom putea furniza aproximativ 2.500 de kilowati pe ora.

Cantitatea ajunge pentru consumul zilnic a aproximativ 5.500 de locuinte, iar emisiile poluante sunt la doar jumatate din cantitatea admisa de normele europene”, spune Catalin Munteanu.

Omul de afaceri adauga ca a purtat deja discutii preliminare cu Electrica pentru preluarea energiei. „Oricum, conform normelor europene, pana in 2010, 22% din energia produsa in Romania trebuie sa provina din surse regenerabile”, completeaza Munteanu.

Uzina ar urma sa aiba 15 angajati si va utiliza drept materie prima si rumegus sau talas, nu doar dejectiile pasarilor, iar cazanele de ardere vor fi cumparate de la un producator agreat de Uniunea Europeana.

Catalin Munteanu spune ca, momentan, asteapta aparitia „Ghidului utilizatorului pentru programele postaderare” si ca, in maximum trei luni, va demara lucrarile de constructie.

„Este o investitie mare, iar fondurile europene ne vor fi de mare ajutor. Eu am deja pregatiti restul de bani pentru a face aceasta investitie. Apoi, pasarile de la ferma mea produc patru tone de „combustibil” pe zi”, sustine brasoveanul.

Pe de alta parte, si Dionisie Manole, directorul Avicod Codlea, si-a anuntat recent intentia de a construi o uzina care sa produca energie folosind dejectiile de abator.

Pentru mai multe informatii vizitati Evenimentul Zilei

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri