Evenimentul Zilei: Disparuti de la 1824: Castorii repopuleaza apele din Covasna

Cateva familii de castori si-au gasit un habitat favorabil pe cateva cursuri de apa din judetul Covasna.

Repopularea apelor cu exemplare din aceasta specie protejata de lege este un demers al Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice din Brasov.

Secretul adaptarii lor, tinut cu strictete de responsabilii in protectia mediului, a fost scos la iveala de doi localnici din comuna Estelnic. Ei au ajuns in audienta la primar, unde au reclamat ca pe paraul Estelnic, in amonte de confluenta cu Raul Negru, au aparut cateva baraje care blocheaza aluviunile aduse de apa si ar putea face paraul sa se reverse.

Fara sesizarea satenilor, primarul comunei, Varga Attila, n-ar fi stiut despre existenta castorilor in comuna. „Sunt vreo sase baraje pe parau si m-am documentat si am aflat ca sunt facute de castori. Pana acum nu stiam nici eu despre ce este vorba“, explica primarul. Acesta a adaugat ca satenii inca nu stiu despre ce animale este vorba. „I-am convins ca nu prezinta niciun pericol, ca nu fac probleme si ca, daca se intampla ceva, abia atunci vor lua masuri“, ne-a spus Varga.

„Nu au disparut degeaba“

In acest context, directorul executiv al APM Sfantu Gheorghe, Hobincu Zoltan, a declarat initial ca, din motive de siguranta, nu poate spune despre cate exemplare este vorba si unde si-au facut ada posturi. „Nu au disparut degeaba si nu vrem sa se intample din nou“, a explicat Hobincu. Ulterior, el a confirmat ca in judetar putea fi vorba despre zece familii, care au migrat de pe raul Olt, prin Raul Negru, si si -au construit un adapost intr-o zona unde apa are 80 de centimetri adancime.

„Este o realizare extraordinara. Abia cand am preluat si am pus ordine in balastiere si exploatari a dat rezultate proiectul de repopulare cu castori si au inceput sa se adapteze si sa se inmulteasca in judet“, a mai spus seful APM. In acest sens, institutia le-a transmis o circulara primarilor din judet, prin care atrage atentia in legatura cu prezenta castorilor. Amenda pentru braconaj se ridica la 5.000 de lei.

Exemplare aduse din Bavaria

* In Romania, castorul a fost de clarat disparut in 1824, in urma vanarii excesive.
* Populatia de castori se ridica acum la 350 de exemplare si se gasesc pe raurile Olt, Mures si Ialomita, ca urmare a programului demarat de ministrul mediului, in 1998. Acesta a adus din Bavaria 21 de castori, in cadrul unui proiect ce viza repopularea mai multor tari europene. Primii castori au fost reintrodusi in colaborare cu ICAS Brasov.
* In decembrie 2008, au reaparut si in Lunca Muresului Inferior, aproape de granita de vest, de unde au fost „importati“.

spot_img

Ultimele știri