Evenimentul Zilei: Autoritatile inchiriaza plajele la pret redus

Hotelierii vor putea inchiria parcelele de plaja de la Ministerul Mediului cu 2,5 euro/metrul patrat (9,26 lei plus TVA) pentru intreg sezonul estival 2009. Preturile sunt mentionate in ordinul semnat ieri de ministrul mediului, Nicolae Nemirschi, si trimis spre confirmare la Ministerul Turismului. Hotelierii sustin ca tariful este foarte convenabil, in conditiile in care, anii trecuti, operatorii le subinchiriau suprafetele cu 10-12 euro/mp.

Suprafete limitate si taxe mari in cazul beach-barurilor

Pentru plajele mai slab cotate, tariful va fi de 6,95 lei/mp si 4,63 lei/mp, la care se adauga TVA, iar in cazul suprafetelor destinate activitatilor sportive – intre 0,93 si 1,85 lei/mp. Cele mai mari chirii vor fi aplicate in cazul beach-barurilor, ale caror suprafata nu va depasi 20 mp. Pentru fiecare mp, pretul va fi intre 314,84 si 629,68 de lei. Alte doua categorii de preturi sunt stabilite pentru agrementul nautic fara motor (intre 41,67 si 106,49 lei/mp) si cu motor (125,01-254,65 lei/mp).

Plaja din Mangalia – investitie inutila, sustin specialistii

Directia Apelor Dobrogea Litoral (DADL) a primit note de intentie de la 165 de agenti economici, carora le vor imparti in jur de 45% din intreaga suprafata de plaja. Restul de 83,1 hectare apartine operatorilor, care au obtinut in instanta anularea rezilierii contractelor. In unele zone, cum sunt Costinesti, Saturn si 2 Mai, hotelierii nu vor primi nicio palma de nisip, in conditiile in care toata suprafata e deja arvunita. Daca in majoritatea statiunilor lupta dintre hotelieri, proprietari de ansambluri rezidentiale si cluburi se anunta destul de dura, la Mangalia lumea nu prea se inghesuie pe suprafata disponibila, de 1,3 hectare de plaja.

„Nu suntem interesati de inchirierea plajelor, pentru ca am facut acest lucru anii trecuti si am fost in pierdere”, spune Daniela Tudor, directorul Hotelului Zenit, din Mangalia. De aceeasi parere sunt si vecinii de la Hotel Corsa. In acelasi timp insa, alti operatori se plang de faptul ca autoritatile locale fac presiuni pentru ca ei sa renunte la plaja. „Eu nu colaborez cu nimeni si vreau sa ma lase sa lucrez. Daca plajele arata rau, este pentru ca ei nu imi dau autorizatia”, spune Sorin Greavu, vicepresedinte Romned Port Operator.

Hotelierii care au depus cereri spera ca, in curand, sa-si poata amenaja plaja. „Pentru o camera e nevoie de doua sezlonguri, respectiv de sase metri patrati. Daca ne raportam la numarul spatiilor de cazare, eu ar trebui sa inchiriez cam 4.000 mp, cu tot cu iesiri”, afirma Nicolae Bucovala, directorul Hotelului Tomis din Mamaia. Aici , circa 50 de agenti economici care au facut solicitari se lupta pe aproximativ 20 de hectare, intrucat cealalta jumatate apartine unor operatori. Potrivit DADL, atribuirea se va face pana pe 10 iunie.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri