Evenimentul Zilei: „Aurul” care omoara si hraneste

In ultimele sase saptamani, au fost confiscate tone de fildes, in valoare de peste 20 de milioane de euro. Traficul ilegal a ajuns la un nivel record pentru ultimii 20 de ani. Evz.ro va prezinta detaliile unei afaceri care omoara mii de elefanti in fiecare an, dar aduce bani buni africanilor care se incumeta sa calce pe lege si, mai ales, intermediarilor care transporta "aurul alb" in Asia.

Luna trecuta, serviciile vamale din Vietnam au descoperit 1.200 de bucati de fildes, cantarind peste sase tone. Tara de provenienta era Tanzania, marfa fiind expediata din portul Dar es Salaam, "camuflata" sub tone de material plastic.

In 1989, la nivel global, a fost impusa o interdictie de a vinde fildes. Motivul era scaderea ingrijoratoare a populatiei de elefanti. Specia era considerata pe cale de disparitie si se asteptau masuri pentru salvarea animalelor.

Exceptia care a redeclansat goana dupa aur (alb)

Totusi, tentatia din savane si paduri si saracia care domneste in mai toata Africa au dus la adevarate campanii de braconaj.

Televiziunile prezentau, in reportaje sau stiri, zeci de lesuri de elefanti lasate sa zaca in natura. Coltii de fildes erau taiati, semn ca pentru asta fusesera vanati.

Tocmai cand aceste imagini episoade incepusera sa se rareasca, autoritatile internationale au permis efectuarea unui important transport legal de fildes. Astfel, in China si Japonia, locomotivele economiei asiatice, urmau sa ajunga 108 tone de colti de fildes. Operatiunea, ingaduita de un acord international din octombrie 2008, avea o singura restrictie: fildesul sa provina din patru tari din sudul Africii, cu populatii consistente de elefanti.

Daca vanatoarea continua, elefantii din salbaticie dispar rapid

Insa aceasta exceptie a reinviat comertul ilegal de fildes. Cererea a crescut constant, comerciantii asiatici avand in maneca argumentul ca vand fildes importat legal. Doar cine ar putea sa deosebeasca fildesul sud-african de cel din alte parti ale continentului?

Aproape instantaneu, s-au gasit numerosi braconieri africani care si-au riscat viata si libertatea pentru cativa pumni de dolari. Din porturile unor state cu populatii sensibile de elefanti – ca Republica Democrata Congo, Sudan, Kenya si Tanzania – au inceput sa plece tot mai multe nave care transportau, ilegal, tone de fildes.

Ecologistii americani au avertizat ca traficul atinge cote alarmante, similare cu cele din anii ’80. Estimarile lor sunt sumbre: in 2020, trebuie sa ne luam la revedere de la elefantul african din salbaticie.

In numere:

37.000 – numarul elefantilor ucisi ilegal in Africa, anual

100% – numarul elefantilor braconati in Kenya s-a dublat in ultimul an

625.000 – numarul elefantilor africani in 1989, anul introducerii prohibitiei

1.100 – pretul, in euro, al unui kilogram de fildes, in Asia

40-45 – pretul aceluiasi kilogram, in Kenya

50 – masa, in kilograme, a fildesului unui elefant matur
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri