Cea de-a cincea editie a vanatorii de mistreti organizate anual de omul de afaceri Ion Tiriac s-a incheiat ieri cu un bilant „modest“. Cei 25 de oameni de afaceri, sportivi si politicieni straini si romani invitati au impuscat, in cele trei partide programate in doua zile, aproximativ 200 de exemplare. In bataia pustilor barbatilor cu conturi cu multe zerouri in euro s-au aflat si doua caprioare. Singurul care nu a vanat a fost Ion Ion Tiriac, fiul fostului tenismen sustinand ca lui ii place mai mult sa fie gazda.
Ziaristii, la frigarui in fata domeniului
Presa „neagreata“ a fost intampinata sambata dimineata, in prima zi a vanatorii, cu mai putin „fast“. Paznici fiorosi, care aveau interdictie de a schimba orice vorba cu necunoscutii, opreau din start orice incercare de a trece dincolo de poarta inalta de sase metri, inconjurata de sarma ghimpata si electrificata.
Cu noaptea-n cap, jurnalistii si-au ocupat pozitiile in fata intra rii pe domeniul de vanatoare al fostului tenismen, pe un frig de minus 12 grade C, sperand intr-o minune care le va facilita accesul. Nu mai putin de 10 afise avertizau „gard electrificat“, „pericol de electrocutare“, „accesul interzis“, „proprietate privata“. Ca sa-si mentina profesionalismul in fata lipsei de comunicare a organizatorului, ziaristii s-au batut cu zapada in fata domeniului, iar sambata chiar au facut focul si au fript frigarui.
„Vanatoarea este similara cu golful pentru americani“
Elan Schwartzenberg, unul dintre invitatii traditionali ai lui Ion Tiriac, a fost unicul invitat care a vorbit cu presa. El spune ca numarul mare de animale impuscate nu inseamna ca participantii au ucis animale fara mila. „Se impusca exact ca la orice vanatoare organizata in Romania, 2-3 mistreti de om, pe zi. Numarul mare de mistreti rezulta din numarul mare de participanti. Am fost 40 de vanatori, fiecare a vanat, in fiecare din cele doua zile, cate 2-3 mistreti. Nimeni nu vine la Balc sa impuste in nestire. 90% din ceea ce facem aici in fiecare iarna este socializare. Vanatoarea de la Balc este pentu noi similara cu golful pentru americani“, a declarat fostul sot al Mihaelei Radulescu.
Ioan Silaghi, presedintele Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Bihor, este unul dintre primii si putinii care au catalogat vanatoarea de la Balc „un macel“.
„Asta nu e vanatoare. Stau cocotati in foisoare si trag in animalele abatute de gonaci spre ei. E tras la tinta, e macel, nu vanatoare. Vanatoarea presupune ca omul din spatele pustii sa dea o sansa animalului, or, in cazul actiunii de la Balc, asa ceva nu s-a intamplat“, sustine Silaghi.
Judecata oamenilor
Cand vine vorba de miliardarul Ion Tiriac, autoritatile bihorene au numai vorbe bune. „Ne promoveaza judetul in strainatate“, sustine Radu Tarle, presedintele consiliului judetean, chiar daca, in urma vanatorilor organizate de fostul numarul unu mondial al tenisului, Porsche nu si-a deschis filiala in Oradea si nici Rauch nu produce sucuri naturale in Bihor.
Satenii din Balc se considera insa de-a dreptul oropsiti. „Pe vremuri, chiar si cand pamantul era al lui Ceausescu, puteam lua lemne pentru foc. Acum nu ne lasa. Ce cade din copac, crengi uscate, e lasat la pamant, ca ar ingrasa solul, iar noi trebuie sa taiem padurea ca sa ne incalzim, pentru ca in zona nu e gaz“, povesteste, revoltat, un fost sondor.
Alti tarani au o problema directa cu mistretii lui Tiriac. Mos Gavrila Bozga a batut sambata mai mult de o ora drumul inghetat, din sat pana la poarta mosiei lui Tiriac, pentru a-i cere acestuia socoteala pentru porumbul mancat de mistretii lui. Omul in varsta de 75 de ani revendica „fabuloasa“ suma de 504 lei, daune, pentru cultura distrusa de porcii sal ba tici. Cifra a rezultat in urma eva luarilor efectuate de reprezentantii ocolului silvic si de cei ai lui Tiriac, care ingrijesc domeniul de vanatoare. „Nu m-au lasat paznicii sa trec si nici nu vor sa-mi dea numarul lui sa-l sun. Vreau sa imi recuperez paguba, in bani sau porumb, iar daca altfel nu merge, o sa ma judec cu el“, ne spune septuagenarul.
100 de lei de la Tiriac junior
Duminica, la ora 10.00, o femeie a reusit sa ajunga pana la poarta domeniului, impingand caruciorul cu fiul sau, un adolescent care de trei ani si-a pierdut ambele picioare. Florin Mierlut, din Satu Barba, are 17 ani si a venit sa implore mila lui Ion Tiriac, in speranta ca miliardarul ii va cumpara proteze pentru picioare. „Anul trecut am fost cu un om aici, dar in prima zi nu a venit nimeni sa vorbeasca cu noi. A doua zi nu am mai fost, dar omul s-a dus si Tiriac i-a dat bani pentru proteza noua la piciorul lui de lemn. Sunt sigur ca o sa ma ajute“, spunea adolescentul. Protezele sale l-ar costa 12.000 de lei, bani pe care familia sa nu ii are. Pe langa copilul in carucior au trecut toti bogatii Europei, insa singurul care a oprit, cateva secunde, a fost Ion Ion Tiriac. Mult prea grabit ca sa-i asculte pasul, tanarul i-a intins, prin intermediul soferului, 100 de lei.
VIP-uri secrete si omerta localnicilor
A cincea editie a vanatorii de mistreti de la Balc a fost pusa sub semnul marelui secret de stat. Vedetele au fost protejate de indiscretia presei de geamurile fumurii ale masinilor de teren, de gardul electrificat care inconjoara, pe o intindere de 22 de kilometri, domeniul lui Tiriac.
Intre VIP-urile prezente s-au remarcat Elan Schwartzenberg, care a fost singurul deschis in relatia cu presa. Nu au fost ignorati de pe lista invitatilor Wolfgang Porsche, mostenitorul imperiului auto cu acelasi nume, Klaus Mangold, fostul presedinte al Daimler Chrysler, Franz Rauch, proprietarul celei mai renumite marci de sucuri naturale din Europa, care-i poarta numele, Siegfried Wolf, presedintele companiei de com – ponente auto Magna Europa, celebrul designer de bijuterii care lucreaza acum pentru Cartier – Alfred Baumhauer, dar si tenismenii Goran Ivanisevici si Boris Becker. Prima masina care a intrat vineri seara pe domeniul de la Balc purta insemnele Parlamentului Romaniei, iar in alta s-a aflat Costi Ionita. Pentru ca in interiorul mosiei sa nu patrunda niciun neavenit, fiecare masina a participantilor a primit un badge galben, in bord, cu un mistret negru desenat pe el. Mai mult, la intrare, paznicii verificau identitatea tuturor, pe baza unei liste.
Carnea, donata sarmanilor
Omerta a fost impusa localnicilor, angajati in mod traditional ca padurari sau gonaci. „In alti ani stiam din decembrie data exacta a vanatorii, acum am aflat abia joi“, povesteste primarul din Balc, Arsenie Morosan. Chiar gonacii au fost alesi mai putin din Balc si mai mult din judetele Salaj si Satu-Mare si li s-a pus in vedere ca, daca scapa vreo vorba presei, vor fi trimisi acasa. Anul trecut, sustine primarul Balcului, gonacii au primit 70 de lei pe ziua de vanatoare si maximum cinci kilograme de carne de mistret de persoana. Fiecare va primi in zilele urmatoare portia de carne de vanat – cate 5 kilograme de mistret. Carnea mistretilor va fi si anul acesta donata unor familii sarmane din Balc si din satele apropiate. „Mistretii vor fi eviscerati, transati si examinati pe domeniu, apoi vor fi livrati spre unitatile de prelucrare. Avem un coleg de-al nostru, medic veterinar, care urmareste acest lucru“, a spus seful Serviciului pentru Sanatatea Animalelor Bihor, Aurel Indrie. Pentru a nu pati ca anul trecut, cand carnea de mistret care trebuia sa ajunga la cateva centre de plasament si camine de batrani din zona s-a stricat, acum aceasta a fost stocata in doua TIR-uri frigorifice.
Ion Tiriac: „I-am chemat pe toti cei din agenda personala“
Ion Tiriac s-a declarat surprins de amploarea mediatizarii vanatorii de la Balc. „Eu m-am uitat la dumneavoastra si am aflat noutatile. In general, aflu de la televizor ce mi se intampla. Acum au inceput si cu aparatele de zbor care nu respecta planurile de zbor. Nu am vazut asa ceva niciodata“, a spus Ion Tiriac, cu referire la elicopterul Realitatea TV, care a survolat in weekend zona Balc. Potrivit magnatului, in aceasta editie au fost impuscati mult mai putini mistreti deoarece a avut mai putini invitati. „Au venit doar 28, desi am invitat mult mai multi. Cei care au participat sunt prietenii mei si sunt niste oameni pe care eu ii respect si care au venit la Balc sa petreaca un weekend deosebit. Nu inteleg de unde este aceasta isterie a presei. Am chemat pe toata lumea care vrea sa vina, pe toti cei din agenda personala. Eu nu ii sterg din carnetul de adrese decat daca ii aresteaza cineva, dar pana acum nu am vazut asa ceva“, a explicat miliardarul.
Check-in pe pista
Invitatii lui Ion Tiriac, care au participat la vanatoarea de la Balc, au plecat ieri dupa-amiaza spre tarile lor de origine, de pe Aeroportul International Cluj- Napoca. Decizia a fost luata de miliardarul roman dupa incidentul de vineri de pe aeroportul din Oradea, in care a fost implicat un avion al Tiriac Air.
Fara filtru antitero
Jeepurile sosite la aeroport au transportat bagajele invitatilor, dar si mai multe colete ambalate in folii din plastic, in care se aflau parti ale mistretilor ucisi la Balc. Vanatorii de la Balc nu au stat la rand in aeroport, ci un politist de frontiera le-a facut chek-in chiar pe platforma din spatele aerogarii, fara ca acestia sa treaca prin filtrul antiterorist sau fara ca pasa poartele sa le fie verificate in filtrul destinat cetatenilor care trec frontiera de stat a Romaniei.
64 de mistreti in „poza de grup“
Incununarea zilei de ieri a fost, ca la fiecare editie, „poza de grup“. Unii dintre cei mai cunoscuti oameni politici si de afaceri din Europa s-au fotografiat cu trofeele, dupa ce a sunat cornul final, iar Tiriac si-a rostit traditionalul discurs, inconjurat de torte aprinse.
* 64 de mistreti „au jucat“ in tabloul de final al vanatorii organizate de Ion Tiriac, pe domeniul sau de la Balc.
* Special pentru vanatoarea din ianuarie au fost adusi din strainatate peste 700 de mistreti, crescuti si ingrasati pentru venirea vanatorilor.
Cinci ani de la inaugurare
* Vanatoarea din ianuarie 2005 a reprezentat inaugurarea domeniului de la Balc, cu 185 de mistreti impuscati. Fostul premier Adrian Nastase a fost „incoronat“ cel mai bun vanator dupa ce a culcat singur la pamant 24 de exemplare.
* In 2006, VIP-urile invitate au impuscat 200 de mistreti.
* In 2007, printre vanatori s-au numarat Printul Dimitrie Sturdza, Rudolf Streicher, fostul ministru austriac al finantelor, si Wolfgang Porsche, mostenitorul companiei auto omonime. Numarul mistretilor ucisi a trecut de 180.
* Editia din 2008 a fost cu adevarat tinuta departe de ochii presei.
Amenajari de 1,2 milioane de euro
* Domeniul de vanatoare de la Balc se intinde pe 1.340 de hectare si a apartinut, pana in 1989, protocolului de stat, fiind rezervat pentru Nicolae Ceausescu si ministrii sai.
* In 2001, Regia Nationala a Padurilor a renuntat la fond, pe motiv ca nu are bani sa-l intretina. Acesta a fost atribuit Asociatiei de Vanatoare Zimbrul Bucuresti, in parteneriat cu firma Wild Boar Club, cu care RNP a incheiat initial o concesiune pe 10 ani, dupa care a fost pre lungita la 49 de ani.
* Amenajarile au durat doi ani si l-au costat pe Tiriac 1,2 milioane de euro.
* Taxa anuala de concesiune este de 90.000 de lei.