Agentii economici din Botosani au inceput sa reactioneze pozitiv la modificarile legislative ce au ca scop ocrotirea mediului inconjurator. Potrivit informatiilor furnizate de conducerea Garzii de Mediu Botosani, o serie de agenti economici botosaneni au inceput sa foloseasca pungile biodegradabile.
Aceasta cale a fost aleasa si pentru faptul ca ultimele modificari la legislatie prevad ca agentii economici ce folosesc in comert pungile nebiodegradabile sa achite o taxa la Fondul de Mediu, bani ce vor fi folositi in proiecte de mediu. Pana la ora actuala, comisarii Garzii de Mediu Botosani au verificat unitatile a 10 agenti economici. Jumatate din agentii economici verificati utilizeaza pungi biodegradabile.
"Agentii economici care utilizeaza pungi din materiale ce nu sunt biodegradabile au obligatia de a evidentia contravaloarea taxei de 0,2 lei pe bucata. Din verificarile noastre, la supermarket-uri, la agenti economici din municipiile Botosani si Dorohoi, s-a constatat ca unitatile care detin in stoc sacose din materiale nebiodegradabile au depuse afise cu privire la obligatiile privind contravaloarea ecotaxei iar o parte din societati au trecut deja la utilizarea de sacose din materiale biodegradabile", a declarat Rodica Zelinca, comisar sef in cadrul Comisariatului Judetean de Mediu (CJM) Botosani.
Pungile de acest tip sunt marcate cu o stampila, fiind precizat in interiorul stampilei faptul ca aceste produse sunt biodegradabile. "Vorbim de sacose asemanatoare cu cele nebiodegradabile dar care la o anumita temperatura, vara, se degradeaza in cateva minute. Este o solutie buna, tinand cont ca in felul acesta nu se mai taie atatia copaci pentru a se utiliza acele sacose din hartie", a mai adaugat Zelinca. Restul agentilor economici au obligatia de a vira aceste sume, stranse din comercializare, la fondul de mediu.
Declaratiile privind obligatiile de plata se depun pana pe 25 ale lunii. Comisarii Garzii de Mediu continua verificarile in acest sens, urmand sa se deruleze controale si pentru a se constata daca agentii economici in cauza si-au depus declaratia privind obligatiile de plata la Fondul de Mediu. In cazul in care acestia incalca legislatia, amenzile prevazute se ridica pana la 2.500 lei (RON).