Pentru a muta magistrala de apa din zona cu alunecari de teren de la Leorda, Apa Grup ar trebui sa cheltuiasca peste 20 milioane de lei, respectiv 200 miliarde de lei vechi. Portiunea care creaza probleme se intinde pe 100 de metri, iar alunecarile de teren din ultima vreme au provocat avaria de la Revelion, dar si o avarie de mici dimenisiuni in cursul zilei de ieri.
"Pot sa va asigur ca situatia este sub control. Se lucreaza la remediere iar populatie nu va avea de suferit. in cazul in care, nimeni nu isi doreste, situatia se va agrava vom avertiza din timp", a declarat Albert Tanasa, purtatorul de cuvant al SC Apa Grup SA. Acesta a precizat ca mai multi muncitori si mai multe utilaje sunt prezente la fata locului pentru a interveni in cazul in care situatia scapa de sub control. Vicepresedintele Consiliului Judetean Botosani, Cristian Achitei, sustine ca a purtat in acest sens o discutie cu primul reprezentant al Guvernului in teritoriu si ca se vor face demersuri pentru a se obtine sumele necesare din fondul de calamitate.
"La Leorda, acolo unde a fost si de Revelion acea avarie grava, au aparut niste deplasari ale conductei cu circa 10-15 centimetri, ceea ce e grav. Incercam sa intocmim un studiu de fezabilitate si sa obtinem niste bani din fondul de calamitati. Am avut o discutie in acest sens si cu domnul prefect. Vrem sa incercam sa deviem conducta de acolo pe zona stabila, ca sa nu mai stea pe versantul respectiv si sa ne gandim ca poate sa se produca o avarie oricand, din cauza alunecarilor de teren", a declarat vicepresedintele Cristian Achitei.
Vicele pedelist considera ca aceasta este singura solutie de luat in calcul la ora actuala, consolidarea versantului fiind o varianta mult prea costisitoare si incerta. "Nu se poate face consolidarea versantului deoarece aceasta solutie implica fonduri foarte mari. O consolidare de versant care aluneca de ani si ani de zile nu mai poate rezolva situatia. Cea mai buna solutie o reprezinta modificarea traseului. Undeva pe la sfarsitul saptamanii se va sti mai cu precizie care este suma necesara si se vor face demersuri pentru a primi fondurile necesare pentru modificarea traseului", a declarat Cristian Achitei.
In zona cu alunecari de teren de la Leorda exista trei conducte, cea supraterana, de 1.200 mm, si doua ingropate, de 1.000 mm, respectiv 500 mm. Cele mai mari probleme le pune conducta ingropata de 1.000 mm, cea la care s-a produs si avaria de la Revelion.