Euroregiunea Marii Negre are primele proiecte de investitii

Adunarea generala a Euroregiunii Marii Negre (EMN), intrunita in cea de-a doua sedinta de lucru, la Varna, sub conducerea presedintelui Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, a aprobat, miercuri, patru proiecte de investitii in domeniul turismului, valorificarii traditiilor culturale si protectiei mediului, informeaza Agerpres.

Referindu-se la acest subiect, presedintele in exercitiu al Consiliului Euroregiunii Marii Negre, Nicusor Constantinescu, a declarat pentru Agerpres, ca cele patru proiecte investitionale, asumate prin vot de delegatii prezenti la Varna, vor fi implementate in cel mai scurt timp, avand in vedere faptul ca s-au identificat si sursele de finantare.

"Este vorba, in primul rand, de proiectul ‘Croaziera la Marea Neagra’, care are ca obiectiv infiintarea unei linii de pasagere, intr-o prima etapa intre porturi din Romania si Bulgaria, cu scopul imbunatatirii serviciilor turistice in zona transfrontaliera, linia urmind a fi extinsa, ulterior, spre alte destinatii turistice, apoi de proiectul ‘Traditii culturale la Marea Neagra’, ce vizeaza conservarea si promovarea patrimoniului cultural in Bazinul Marii Negre, precum si proiectul etno-cultural ‘Meniul Marii Negre’, care promoveaza cultura culinara din aceasta zona, in scopul dezvoltarii turismului, dar si realizarea unei retele de cinci ‘Centre de expertiza in Bazinul Marii Negre’, cu centrul de coordonare la Constanta, care se vor ocupa de dezvoltarea durabila si protectia mediului, prin colectarea de informatii legate de legislatia specifica domeniilor din fiecare tara din zona Marii Negre", a declarat Constantinescu.

Finantarea proiectelor, in valoare totala de 6 milioane de euro, va fi realizata atat prin contributia directa a Asociatiei Euroregiunea Marii Negre, cat si prin aportul unor co-finantari atrase de la Consiliul Europei si Uniunea Europeana. "Banii sunt si au fost in permanenta la dispozitia potentialelor proiecte de colaborare transfrontaliera, in Bazinul Marii Negre, dar atragerea fondurilor a fost inghetata de lipsa de colaborare intr-un cadru institutional. Acum am reusit sa spargem gheata si, dupa cum se vede, am pornit la drum", a concluzionat Constantinescu.

La randul sau, secretarul general al asociatiei, primarul municipiului Mangalia, Claudiu Tusac, a declarat ca un alt obiectiv, ce va fi dezbatut in sesiunea de joi, vizeaza dezvoltarea sistemelor de energie si incurajarea investitiilor in energii regenerabile. "Cea de-a doua sesiune a adunarii, programata pentru joi, este dedicata unor prezentari sustinute de experti in domeniul energetic, care ne vor aduce in atentie diverse solutii propuse pentru managementul energetic si sporirea eficientei energetice", a afirmat Tusac. In cadrul adunarii generale de la Varna, Turcia, Ucraina si Federatia Rusa si-au manifestat intentia fie de a deveni membre, fie de a se implica in calitate de observatori in Euroregiunea Marii Negre, iar municipalitatea Balcic a aderat la organizatie, cu drepturi depline.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri