Europa, amenințată de boli tropicale purtate de insecte

Bolile transmise de insecte cum ar fi febra dengue, leishmanioza și encefalita sunt tot mai des întâlnite și s-ar putea răspândi în multe regiuni ale Europei în următoarele decenii, conform oamenilor de știință.

Epidemiile sunt tot mai dese din cauza schimbărilor climatice și a extinderii călătoriilor și a comerțului internațional, au declarat cercetătorii în cadrul Congresului European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase care a avut loc în Amsterdam săptămâna trecută.

Chiar și regiuni care nu au fost afectate până acum aflate la latitudini și altitudini mai înalte, încluzând anumite părți din Europa de Nord, se află la risc de epidemii dacă nu vor fi luate măsuri de îmbunătățire a monitorizării și a schimbului de date.

„Schimbările climatice nu sunt singurul și nici prinicpalul factor care duce la creșterea bolilor cu transmitere vectorială în Europa, ci sunt unul din mai mulți factori alături de globalizare, dezvoltare socioeconomică, urbanizare și schimbări la scară largă a utilizării terenurilor, care trebuie să fie abordate pentru a limita importul și răspândirea.”, a declarat Jan Semenza, autor principal al studiului și cercetător la Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor în Stockholm.

Încălzirea globală a permis țânțarilor, căpușelor și altor insecte purtătoare de boli să se înmulțească, adaptându-se la diferite sezoane și invadând noi teritorii europene în ultimul deceniu. Au fost înregistrate epidemii de dengue în Franța și Croația, malaria în Grecia, febră West Nile în sud-estul Europei și chikungunya în Italia și Franța.

Autorii studiului avertizează că acesta ar putea fi doar vârful iceberg-ului.

„Europa mediterană este acum parțial o regiune tropicală, unde vectori competenți ca țânțarul tigru s-au stabilit deja.”, a declarat Giovanni Rezza, de la Istituto Superiore di Sanità din Roma.

În următoarele decenii, condițiile meteo mai calde și umede ar putea oferi habitatul ideal pentru țânțarul tigru asiatic în multe părți ale Europei, inclusiv Europa Centrală și Marea Britanie.

„Ținând cont de răspândirea continuă a țânțarilor invazivi și a altor vectori în Europa, trebuie să anticipăm epidemiile și să intervenim din timp. Agențiile de sănătate publică trebuie să îmbunătățească monitorizarea, de exemplu prin sisteme de avertizare timpurie și prin creșterea conștientizării privind potențialele riscuri printre lucrătorii din domeniul asistenței medicale și publicul general.”, a adăugat Semenza.

Un studiu publicat luna trecută arăta că țânțarii purtători de boli ar putea amenința 49% din populația lumii până în 2050.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri