Eurobarometrul de mediu: Romanii sunt binevoitori, dar inactivi

Confirmand concluziile sondajului comandat de „Green Report” si realizat in urma cu o luna de Daedalus Consulting, Eurobarometrul de mediu arata ca romanii stau bine cu bunele intentii, dar prost la capitolul actiune. Romania are cea mai mare rata de respondenti, 30%, care au declarat ca in luna anterioara nu au realizat niciuna dintre actiunile de protectie a mediului enumerate in sondajul realizat in cele 27 de tari ale Uniunii. Eurobarometrul a vizat actiuni variate, de la separarea deseurilor pentru colectare pana la reducerea consumului de apa si de energie. Media europeana a inactivilor este de numai 9%.

Text de Raul Cazan

„Daca e sa faca altul, daca e sa zicem ca trebuie facut, da, intr-adevar, procentele sunt foarte mari, insa in momentul in care au fost intrebati ce masura au luat in ultima luna pentru a proteja mediul, 30% au spus „niciuna””, declara Silviu Matei, director de cercetare la TNS CSOP, institutul care a condus Eurobarometrul in Romania.

Diferenta creste in ceea ce priveste colectarea separata a deseurilor, unde 18% dintre romani au declarat ca au facut-o in ultima luna, in timp ce media europeana e de 59%.

Mediul are o importanta majora

Mai mult de doua treimi dintre cetatenii europeni prefera ca deciziile in materie de politica a mediului sa fie luate la nivelul Uniunii Europene. Conform Eurobarometrului, cetatenii europeni sunt din ce in ce mai constienti de rolul pe care il joaca mediul inconjurator in viata de zi cu zi. Mai mult de 95% dintre cetatenii europeni sunt de parere ca protectia mediului este importanta. Aproximativ 80% sustin ca mediul le influenteaza calitatea vietii si afirma ca, prin eforturile proprii, pot sa contribuie la protejarea acestuia. Schimbarile climatice ocupa primul loc pe lista preocuparilor ecologice ale cetatenilor, urmate de poluare si de dezastrele provocate de om.

Romanii sunt foarte constienti de impactul problemelor climatice asupra propriei vieti, insa, in acelasi timp, fac putine lucruri pentru a proteja mediul.

Cauza este, spune Matei, lipsa educatiei de mediu si a informatiilor. Conform Eurobarometrului, impreuna cu bulgarii, ocupam ultimul loc si in ceea ce priveste nivelul de informare. Doar 30 la suta dintre romani considera ca nu se simt informati in ceea ce priveste protectia mediului. Media celor informati din Uniune e de peste jumatate, iar in Romania e de o treime.

Romanii sunt prea putin preocupati de epuizarea resurselor naturale, 17% fata de media europeana de 26%, sau fata de pierderea biodiversitatii, tradusa in disparitia unor specii, pierderea ecosistemelor salbatice si a habitatelor animalelor, tot 17% fata de o medie de 23% in Uniune. Nici gunoaiele nu-i sperie prea tare pe romani; doar 19%, fata de o medie continentala de 25%, sunt preocupati de cresterile cantitatilor de deseuri.

Sociologii au mai constatat ca romanii se gandesc in primul rand la poluarea urbana cand vine vorba despre mediu, in timp ce restul europenilor – la schimbarile climatice.

Comisarul pentru Mediu Stavros Dimas a declarat: „Majoritatea europenilor sustin ca Uniunea Europeana ar trebui sa faca mai mult pentru mediu si ca deciziile care privesc mediul ar trebui luate la nivel european. Majoritatea coplesitoare a europenilor considera ca este necesara o legislatie de mediu armonizata la nivel european si ca UE ar trebui sa ajute si alte state sa-si imbunatateasca standardele de mediu.”

Ingrijorari in legatura cu OMG

Desi Eurobarometrul demonstreaza ca, in opinia europenilor, cele mai grave cinci probleme de mediu sunt schimbarile climatice, poluarea aerului si a apei, dezastrele provocate de om si folosirea substantelor chimice in produsele de larg consum, majoritatea isi manifesta, de asemenea, ingrijorarea cu privire la utilizarea organismelor modificate genetic (OMG) in agricultura. Aproximativ 58% dintre cetatenii europeni sunt reticenti in privinta utilizarii OMG si 21% sunt pentru utiliza rea acestora. Romanii se dovedesc foarte sensibili la proble mele agriculturii, cu unu doua procente peste media europea na in ceea ce priveste folosirea OMG-urilor, a fertilizatorilor sau a pesticidelor.

Europenii sunt dispusi sa cumpere produse ecologice

In ceea ce priveste mediul in viata de zi cu zi, romanii sunt cel mai interesati de impactul substantelor chimice. Ei sunt sub media europeana in ceea ce priveste cumpararea de produse ecologice. Sociologii considera ca decalajele Romaniei fata de Uniune pot fi totusi recuperate.

Cetatenii europeni fac dovada unei reale disponibilitati de a cumpara produse ecologice. Aproximativ trei sferturi dintre europeni declara ca accepta sa cumpere aceste produse, chiar daca sunt putin mai scumpe. In medie, numai 17% dintre europeni afirma ca au cumparat produse ecologice in decursul lunii anterioare. Aceasta inseamna ca aproximativ 60% dintre europeni sustin ca sunt dispusi sa consume produse ecologice, dar nu au pus inca in practica acest lucru. Majoritatea europenilor (52%) sustin ca ar putea sa recunoasca un produs ecologic original dupa eticheta.

Protectia mediului nu reprezinta un obstacol in calea performantei economice

In ceea ce priveste eficienta politicii de mediu, aproape doua treimi dintre europeni sunt de parere ca protectia mediului reprezinta un stimulent pentru inovatie (63%) si nu un potential obstacol in calea unei performante economice favorabile (16%). Aproape la fel de multi europeni (64%) sustin ca ar trebui sa se acorde prioritate protectiei mediului inaintea competitivitatii economice, in timp ce 18% pun competitivitatea pe primul loc.

Mai mult de doua treimi dintre cetatenii europeni au convingerea ca progresul individual al tarilor ar trebui masurat cu ajutorul unor indicatori sociali, de mediu si economici, in vreme ce o mica parte dintre cetateni (15%) sustin ca progresul ar trebui cuantificat, in principal, pe baza indicatorilor economici si monetari.

Raspunsuri globale la probleme globale

Aproximativ doua treimi dintre cetatenii europeni prefera ca deciziile privind mediul sa fie luate in comun cu Uniunea Europeana, si nu la nivel national. Mare parte dintre europeni declara ca li se pare necesara armonizarea legislatiei europene de mediu (82%), ca UE ar trebui sa sprijine tarile terte in procesul de imbunatatire a standardelor de mediu (80%) si ca UE ar trebui sa aloce mai multe fonduri pentru protectia mediului (78%).

Aproximativ 78% dintre europeni considera utila crearea unui grup european de protectie civila pentru a combate efectele posibilelor dezastre naturale din tara lor. Sondajul a fost facut la sfarsitul anului trecut de TNS, la comanda Comisiei Europene, iar marja de eroare este de 3%.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri