Etichetarea eficienței energetice a aparatelor electrocasnice, refăcută pentru a răspunde progresului tehnologic

Deputații europeni cer o nouă scală A-G mai puternică, care să arate eficiența energetică a aparatelor electrocasnice, pentru a răspunde progresului tehnologic. Cele mai multe aparate de pe piață sunt acum „clasa A” conform standardelor din 2010, mai multe „+” fiind adăugate (A+, A++, A+++). Deputații spun că cerințe mai dure vor stimula îmbunătățirea și mai mare a eficienței energetice.

etichete eficienta energetica

Votul de astăzi (miercuri, 6 iulie 2016 – n.r.) dă o nouă viață etichetelor privind eficiența energetică, sistemul devenind mai puternic, mai sigur, mai clar și mai orientat spre viitor. Inovațiile precum baza de date, codul QR și mai ales mențiunile privind aplicațiile inteligente creează cadrul pentru o nouă etichetă energetică 2.0”, a spus raportorul Dario Tamburrano (EFDD, IT) după vot.

Deputații au aprobat poziția Parlamentului privind propunerea de actualizare legislativă cu 580 voturi la 52 și 79 abțineri, în vederea începerii negocierilor cu Consiliul privind forma finală a legislației referitoare la etichetarea eficienței energetice.

Informații privind eficiența energetică pe etichete și în reclame

Etichete rescalate pentru grupele existente de produse” trebuie introduse între 21 de luni și șase ani (în funcție de tipul de produs) de la intrarea în vigoare a legislației, pentru „a asigura o scală A-G omogenă”, se arată în textul amendat.

Orice altă rescalare în viitor va trebui să aibă în vedere o perioadă de validitate de cel puțin 10 ani, fiind implementată atunci când 25% dintre produsele vândute pe piața UE se vor afla în clasa energetică A sau când 50% dintre aceste produse se vor afla în clasele A și B.

Atunci când noi scale sau etichete vor fi introduse, clasa A (pentru produsele care evoluează rapid din punct de vedere tehnologic din clasele A și B) trebuie să fie mai întâi vidă (nu va include niciun produs), se arată în text.

Atunci când clasele energetice F și G nu sunt permise pentru anumite grupe de produse, acestea trebuie indicate pe etichetă în gri, iar gama standard de culori verde – roșu trebuie să acopere clasele A-G, mai spun ei.

Eticheta trebuie să conțină informații despre clasa de eficiență energetică a modelului de produs și despre consumul său absolut în kWh, pe an sau pe „orice perioadă relevantă de timp”, se arată în text.

Condiții de testare reale

Metodele și mediul de testare „atât pentru furnizori cât și pentru autoritățile de supraveghere a pieței trebuie să fie cât se poate de apropiate de utilizarea în viața reală a unui anume produs de către consumatorul mediu”, spun deputații car cer Comisiei să publice „măsuri de tranziție și metode de calcul privind aceste cerințe specifice fiecărui produs”.

Informații transparente pentru consumatori

Deputații cer crearea unei „baze de date pentru produse” care să conțină un site pentru consumatori cu informații privind fiecare produs și cu o interfață pentru respectarea cerințelor sub forma unei platforme electronice care să ajute autoritățile naționale de supraveghere a pieței, disponibilă în limbile oficiale ale țării respective.

Legislația privind etichetele de eficiență energetică se aplică produselor care au un impact semnificativ direct sau indirect asupra consumului de energie.

Produsele la mâna a doua și mijloacele de transport al căror motor nu se mișcă pe durata exploatării, cum ar fi lifturi, escalatoare și scripeți, sunt exceptate.

Textul este trimis înapoi la comisia de industrie, cercetare și energie, pentru a începe direct negocierile cu Consiliul de Miniștri.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri