Reziduurile electronice sunt responsabile pentru 70% din totalul de materiale toxice existente intr-o groapa de gunoi, se arata pe site-ul asociatiei Environ, intr-un material referitor la importanta reciclarii deseurilor de echipamente electrice si electronice.
De exemplu, mercurul dintr-o baterie de ceas poate infesta 500 litri de apa pentru o perioada de 50 de ani, iar tubul catodic al unui televizor poate polua 50 metri patrati de sol pe o perioada de 30 de ani.
Potrivit acestuia materialului, prin reciclarea unei cutii de aluminiu de la bauturile racoritoare economisesti destula energie pentru a lucra pe laptop timp de 10 ore. “Imagineaza-ti cat putem economisi recicland un frigider!”, spun reprezentantii asociatiei.
Numai prin inlocuirea unui frigider vechi de 20 de ani cu unul nou, eficient energetic, se economiseste 65% din valoarea facturii.
Aparatura lasata in stand-by, risipa de electricitate
De asemenea, 50% din energia folosita de incarcatoarele de telefoane mobile este risipita prin lasarea acestora in priza fara ca telefonul sa fie conectat la ele.
Televizorul, imprimanta, computerul sau orice alt aparat electronic lasat in stand-by consuma intre 40% si 70% din energia pe care ar consuma-o daca ar fi aprins, ceea ce inseamna o cheltuiala inutila in plus si o risipa de energie.
Un monitor de computer lasat aprins toata noaptea foloseste energia electrica suficienta pentru a imprima cu laser 800 de pagini A4.
Totodata, statisticile arata ca 25% din populatie foloseste 80% din energia electrica disponibila.
Conferinta pe tema deseurilor
Asociația Environ este o organizatie colectiva non-profit de management DEEE, avand ca scop preluarea responsabilitatilor producatorilor si importatorilor referitoare la colectarea, tratarea, valorificarea si eliminarea nepoluanta a deseurilor de echipamente electrice si electronice.
Environ este partener al conferintei „Deseuri: Cele 18 criterii ale Comisiei Europene si drumul Romaniei spre performanta”, care se va desfasura maine, 18 septembrie 2012, incepand cu ora 9.00, la Palatul Parlamentului.
Conferinta este organizata de Green Report si Ministerul Mediului si Padurilor.
La eveniment participa reprezentantii institutilor de mediu din Romania, alaturi de principalii jucatori de pe piata de deseuri municipale. Conferinta va incepe la ora 9, in Sala I.G. Duca din Palatul Parlamentului.
Citeste si:
Peste 80 la suta dintre romani stiu ce este reciclarea
Conferinta „Deseuri: Cele 18 criterii ale Comisiei Europene si drumul Romaniei spre performanta”