Producția de energie din surse regenerabile a înregistrat anul trecut cel mai rapid ritm de creștere din ultimele două decenii, iar această creștere va continua și în urma pandemiei, potrivit unui nou raport al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE).
AIE a precizat că deciziile politice din China și SUA, printre altele, au alimentat această creștere, contracarând impactul întreruperilor lanțului de aprovizionare cauzate de coronavirus.
Aproximativ 280 de gigawaţi (GW) din capacităţile suplimentare de producere a energiei regenerabile au apărut în 2020, cu 45% mai mult decât noile adăugiri înregistrate în 2019. Acesta este echivalentul capacităţii totale a celor 10 ţări din Asia de Sud-Est din cadrul ASEAN, notează AIE.
Aceasta este cea mai mare creştere anuală din 1999. Aceasta este determinată de creşterea capacităţii eoliene cu 114 GW, o creştere aproape dublă faţă de cea din 2019 (+ 90%) şi de China.
Aceasta a reprezentat jumătate din creşterea capacităţii regenerabile la nivel mondial anul trecut, după o accelerare pentru finalizarea proiectelor înainte de încheierea prevăzută a subvenţiilor publice.
„Anul trecut, creşterea capacităţilor regenerabile a reprezentat 90% din creşterea globală în sectorul producţiei de energie”, a declarat Fatih Birol, director executiv al AIE, citat într-un comunicat de presă care însoţeşte raportul.
Şi pentru a încuraja guvernele să continue această ”dinamică încurajatoare” este necesară o dezvoltare masivă a energiei electrice curate pentru a oferi lumii şansa de a-şi atinge obiectivele zero emisii de CO2, conform sursei citate.
AIE preconizează însă şi o creştere a emisiilor de CO2 în 2021 ”din cauza unei creşteri paralele a utilizării cărbunelui”.
Rata de creştere înregistrată în 2020 ”va deveni ‘noul standard’, cu aproximativ 270 GW de capacitate regenerabilă prevăzută să fie adăugată în 2021 şi aproape de 280 GW în 2022, în pofida unei încetiniri în China”, estimează agenţia.
Dezvoltarea centralelor eoliene este de aşteptat să încetinească puţin în 2021 şi 2022, în timp ce energia solară ”va continua să bată recordurile”, cu capacităţi suplimentare care depăşesc 160 GW până în 2022, consolidându-şi poziţia de ”nou rege” al pieţelor globale de energie electrică, potrivit AIE.
Recrudescenţa pandemiei de COVID-19 creează o incertitudine pentru 2021 în India, estimează AIE, în timp ce în Statele Unite creşterea capacităţilor regenerabile s-ar putea accelera dacă planul gigantic de investiţii în infrastructură al preşedintelui Biden va fi realizat.