Energia din excremente umane, o soluție promovată de ONU

Biogazul provenit din descompunerea deșeurilor umane generează o cantitate semnificativă de energie, putând furniza electricitate pentru milioane de case și înbunătăți sistemul sanitar în țările în curs de dezvoltare. Este concluzia unui raport publicat recent de Institutul pentru Apă, Mediu și Sănătate din cadrul Organizației Națiunilor Unite.

11_04_excremente

Biogazul este format în proporție de 60% din metan. Aceasta poate fi obținut prin descompunerea excrementelor umane, proces care se petrece în prezența bacteriilor. Aproximativ un miliard de oameni nu au acces la toalete și își fac nevoile în natură. 60% dintre aceștia sunt în comunități sărace din India.

Dacă materiile lor fecale ar fi colectate și valorificate, s-ar produce 200 de milioane de tone de biogaz anual, ceea ce ar reduce semnificativ nevoia de a folosi cărbune sau de a tăia copaci.

Această cantitate imensă de combustibil ar putea fi folosită pentru a alimenta cu energie 18 milioane de case în țări aflate în curs de dezvoltare. În plus, ar reduce riscul contactării bolilor cauzate de condiții sanitare improprii, responsabile pentru 10% dintre îmbolnăvirile din comunitățile sărace. Aceasta putând fi solutia pentru energia electrica în zonele sărace.

Specialiștii ONU estimează că valorificarea excrementelor umane ar reprezenta o oportunitate de afaceri de 200 până la 376 de milioane de dolari. Aflați din imaginea următoare modul de funcționare a unui astfel de mecanism de transformare a deșeurilor umane în biogaz.

biogas_big

 

Citește și:

Biomasa, biogazul și agricultura ecologică ar putea deveni principalele destinații pentru investițiile „verzi”

Draftul proiectului de lege pentru Biomasă și Biogaz este finalizat

spot_img

Ultimele știri