Energia din surse regenerabile trebuie incurajata si dezvoltata intr-un mod rentabil, considera comisarul pentru energie, Günther Oettinger.
„Ar trebui sa continuam sa dezvoltam energia din surse regenerabile si sa incurajam soluțiile inovatoare. Trebuie sa facem acest lucru intr-un mod rentabil. Aceasta inseamna sa producem energie eoliana si solara atunci cand acest lucru se justifica din punct de vedere economic si sa incheiem tranzacții cu energia obținuta pe teritoriul Europei, asa cum facem cu alte produse si servicii", a declarat Oettinger in cadrul unei conferinte de presa.
Comisia a solicita o abordare europeana mai bine coordonata in ceea ce priveste instituirea si reforma sistemelor de sprijin, precum si o intensificare a tranzacțiilor cu energia din surse regenerabile incheiate intre statele membre. Mai mult, avand in vedere ca investitorii au nevoie de certitudine in materie de reglementari, este esential sa inceapa discuțiile privind viitorul si constituirea unui cadru solid dupa anul 2020.
In ceea ce priveste perioada de dupa 2020, Comisia recunoaste ca, in absența unui cadru adecvat, cresterea energiei din surse regenerabile se va reduce drastic. Un astfel de cadru trebuie sa permita mai multa inovare si sa diminueze costurile, transformand sursele regenerabile de energie intr-un sector promițator al investițiilor pentru crestere. De aceea, Comisia propune sa demareze procesul de pregatire a viitoarelor optiuni de politica si a principalelor repere pentru anul 2030 si identifica trei opțiuni, in plus fața de opțiunea statu-quo:
• tinte noi pentru emisiile de gaze cu efect de sera (GHG – Greenhouse gas emissions), dar niciun fel de tinte pentru energia din surse regenerabile. Schema de comercializare a emisiilor ar fi principalul instrument de reducere a emisiilor de CO2.
• trei ținte naționale: privind energia din surse regenerabile, eficienta energetica si gazele cu efect de sera.
• tinte la nivelul UE: privind energia din surse regenerabile, eficienta energetica si gazele cu efect de sera.
Lansarea Platformei europene pentru utilizarea eficienta a resurselor
Janez Potočnik, comisarul pentru mediu, a lansat Platforma europeana pentru utilizarea eficienta a resurselor, destinata sa furnizeze orientari si recomandari la nivel inalt cu privire la masurile strategice elaborate pentru a transforma economia europeana in sensul unei cresteri mai sustenabile. Principala sarcina a platformei va fi sa determine modalitațile de atingere a obiectivelor si de concretizare a viziunii stabilite in Foaia de parcurs catre o Europa eficienta din punct de vedere energetic, inclusiv a obiectivului final privind disocierea utilizarii resurselor si a consecințelor acesteia de cresterea economica.
„Fie ca ne place, fie ca nu, va trebui sa utilizam resursele intr-un mod mai eficient si cu cat o vom face mai repede, cu atat va fi mai bine pentru competitivitatea Europei si pentru mediu”, a spus Potočnik.
Platforma este prezidata de John Bruton, fost prim-ministru al Irlandei si ambasador al UE in Statele Unite. Printre cei 34 de membri se numara cinci comisari europeni, patru membri ai Parlamentului European, noua lideri in afaceri din diferite sectoare, patru ministri ai mediului, precum si reprezentanți ai unor organizații si instituții internaționale, ai societații civile si ai mediului academic.
Conform programului, grupurile de lucru vor trebui sa prezinte un prim set de recomandari peste aproximativ 12 luni si un al doilea set pana la sfarsitul mandatului, adica pana la jumatatea anului 2014.