Energia geotermală. Avantaje și dezavantaje

Una dintre cele mai apreciate și utilizate surse de energie verde în prezent este energia geotermală. Aceasta este o formă regenerabilă de energie, naturală, care reprezintă o alternativă avantajoasă a utilizării combustibililor fosili, atât pentru oameni, cât și pentru mediul înconjurător.

Totuși, ca fiecare formă de energie și aceasta adună o listă de plusuri și minusuri, mai mult sau mai puțin cunoscute, care pot fi puse în balanță pentru a determina nivelul la care se situează energia geotermală pe lista de preferințe la scară mondială.

Ce este energia geotermală

Energia geotermală este o formă de energie regenerabilă obținută din scoarța terestră. Aceasta provine din căldura pe care planeta o emană, care este prezervată în roci sau în lichide, în centrul Pământului. Diferența de temperatură dintre suprafață și miezul planetei cauzează un flux de energie termală, care este împinsă către exterior.

Când a fost descoperită

Acest tip de energie nu reprezintă tocmai o revoluție pentru prezent, deoarece a fost utilizată de către unele țări încă de acum câteva sute de ani, pentru gătit sau pentru alimentarea sistemelor de încălzire. Prima țară din lume care a folosit energia geotermală a fost Italia. Mai exact, în Larderello a fost construit primul generator geotermal, în anul 1904, utilizat pentru a obține energie electrică. În anul 1913 a fost finalizată întreaga centrală, care funcționează și în prezent.

Cum funcționează energia geotermală

Există rezervoare geotermale sub pământ, care conțin abur fierbinte, la temperaturi care variază în funcție de localizare sau adâncime. Pentru a ajunge la aceste surse este necesară săparea unor puțuri la adâncimi de peste 1 kilometru. Aburul se extrage cu ajutorul unor țevi, iar prin utilizarea apei fierbinți asupra acestuia, ca stimul, se poate obține energie mecanică, care este transformată mai apoi în energie electrică. După obținere, energia electrică este direcționată către punctele de utilizare.

Avantaje ale energiei geotermale

  • Este disponibilă non stop

Acest tip de energie nu este influențat de momentul zilei, precum energia solară sau de condițiile climatice, cum este cea eoliană. O centrală geotermală produce în fiecare an energie cât pentru 8.600 de ore, spre deosebire de o centrală cu energie solară, care produce echivalentul a 2.000 de ore de energie pe an.

Această caracteristică facilitează planificările și prezicerile și situează energia geotermală în top, la capitolul disponibilitate, fiind independentă de acțiunea altor factori externi pentru livrare.

  • Nu necesită mult spațiu

Spre deosebire de panourile fotovoltaice sau de turbinele eoliene, centralele geotermale necesită un spațiu ceva mai redus. Indiferent de natura centralei, majoritatea componentelor se află sub pământ. Același lucru este valabil și pentru elementele din interiorul locuințelor încălzite cu acest tip de energie, care sunt de dimensiuni similare cu cele ale boilerelor sau centralelor obișnuite.

  • Contribuie la bunăstarea mediului

Un alt aspect pozitiv al energiei geotermale este acela că ține cu mediul înconjurător, prin optimizarea resurselor. Aceste centrale funcționează pe bază de tehnologii care pot fi reciclate și refolosite la finalul unui ciclu de viață. În același timp, procesele sunt gândite și concepute în așa fel încât toată energia care nu este utilizată să fie trimisă înapoi în circuit, prin intermediul unor conducte de aburi.

  • Centralele au o durată mare de viață

Centralele geotermale au o durată de viață de până la 80 sau chiar 100 de ani, ceea ce reprezintă un punct forte pe listă. Absența combustibililor fosili din ecuație elimină din start riscul de incendiu, deci sunt mult mai sigure decât alte alternative.

  • Centralele necesită un nivel scăzut de mentenanță 

Un alt avantaj al centralelor geotermale este acela că nu au nevoie de foarte multă îngrijire, deoarece reprezintă sisteme închise. Asta înseamnă că presiunea fluidelor din interiorul țevilor se reglează automat, iar elementele mecanice sau electrice utilizate la construirea lor se defectează în foarte puține cazuri. Țevile de căldură vin chiar și cu garanții de până la 50 de ani, iar pompele de căldură rezistă undeva la 20 de ani.

  • Reprezintă o sursă de energie sigură

Probabil că unul dintre cele mai evidente avantaje ale energiei geotermale este siguranța acesteia, dat fiind faptul că poate fi anticipată, în special în comparație cu alte resurse de energie verde, precum cea eoliană sau solară. Acestea din urmă sunt surse intermitente de energie, care necesită un spațiu de stocare a energiei, pentru a putea funcționa cât mai eficient la scară largă.

Centralele de energie geotermală dispun de o putere de funcționare constantă, indiferent de factorii care țin de momentul zilei sau de sezon, ceea ce face din acest tip de energie o sursă sigură pentru a satisface cererea pieței.

Dezavantaje ale energiei geotermale

  •  Există îngrijorări cu privire la emisiile de gaze

Deși este cunoscută ca fiind o formă verde de energie, energia geotermală nu este cea mai prietenoasă cu mediul înconjurător. Extragerea acesteia din pământ poate duce la eliminarea gazelor cu efect de seră, cum ar fi dioxidul de carbon, metanul sau amoniul. Totuși, cantitățile de gaze eliberate sunt cu mult mai reduse decât în cazul utilizării combustibililor fosili.

  • Costurile ridicate de construcție

Construirea centralelor geotermale necesită costuri mari, care se pot duce până la 7 milioane de dolari americani. Același este și cazul pentru indivizii care vor să își instaleze sisteme de încălzire pe bază de energie geotermală în locuințe. Aceste costuri pot fi recuperate în timp, dar acesta rămâne totuși un dezavantaj de luat în calcul.

  • Nu este disponibilă oriunde

Unul dintre cele mai notabile dezavantaje ale energiei geotermale ține de disponibilitate, dat fiind faptul că centralele trebuie să fie construite deasupra unui rezervor de apă, în apropiere de punctele în care se îmbină plăcile tectonice. Totodată este necesar ca nivelul de CO2 din interiorul rezervoarelor geotermale să fie unul scăzut.

  • Poate cauza cutremure

Astfel de centrale trebuie să fie construite în zone îndepărtate de cele populate, deoarece activitatea lor afectează structura scoarței terestre și poate cauza cutremure. Riscul este relativ scăzut, dar există, în special la centralele ale căror sisteme permit trecerea apei prin crusta terestră, acțiune care cauzează dezechilibre care pot fi răspunzătoare pentru producerea unor cutremure.

Producerea și utilizarea energiei geotermale prezintă atât avantaje, cât și dezavantaje. Totuși, este vorba despre o industrie care se află într-o dezvoltare constantă, care continuă să se perfecționeze de la an la an.

Citește și:

In Noua Zeelanda s-a deschis cea mai mare centrala geotermala din lume

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri