Energia eoliana, preluata in SEN, in functie de prognoza producatorilor

In 2013, alti 1.325 MW eolieni ar putea deveni operationali in Romania

O noua procedura propusa de Transelectrica si avizata de  Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) stabileste ca Sistemul Energetic National (SEN) va prelua energie eoliana in cantitatile prognozate de producatori, pentru a fi asigurata o  functionare echilibara  a sistemului.

Potrivit directorul general al Transelectrica, Octavian Lohan, pana la sfarsitul lui 2013, capacitatile de productie a energiei eoliene vor ajunge la o putere instalata de 3.000 MW, exact limita pe care o  poate suporta in acest moment sistemul energetic national.

“Procedura nu va afecta investitiile”

Preluarea energiei eoliene trebuie sa se faca pe baza unor calcule realiste, iar aceasta procedura a fost stabilita pentru situatiile in care nu va fi posibil sa preluam in sistem toata productia de energie. Aceasta procedura nu va limita investitiile in noi capacitati  de productie, dovada fiind si noile investitii din Parcul eolian Cerna, din Tulcea, sau cele de la Tarnita”, a declarat, pentru Green Report, Octavian Lohan.

Investitiile in energie eoliana vor trebui finalizate insa in 2016 si raman, in continuare, profitabile, datorita acordarii  de certificate verzi, a mai spus Octavian Lohan.

Ce prevad noile reglementari

Potrivit procedurii avizate de ANRE, “avand in vedere caracteristicile tehnice si de exploatare ale centralelor electrice eoliene, care se deosebesc semnificativ de celelalte tipuri de centrale electrice, precum si faptul ca puterea disponibila a centralelor electrice eoliene poate varia in intervale scurte de timp intre zero si puterea instalata, depinzand in totalitate de factorii meteorologici si, in special, de viteza vantului, procedura are ca scop stabilirea:

-puterii maxime ce poate fi instalata centralele eoliene, in conditiile mentinerii sigurantei in functionare a Sistemului Energetic National (SEN) din punct de vedere al capacitatii de echilibrare a balantei productie/consum, utilizand rezervele disponibile;

-rezervei de putere suplimentare necesare din punct de vedere al sigurantei SEN, in functie de puterea prognozata a fi instalata in centralele eoliene”.

Investitii de 5 miliarde euro in sectorul eolian

Potrivit raportului Asociatiei Europene pentru Energie Eoliana, in 2013 capacitatea totala instalata in parcuri eoliene  va depasi estimarile facute in Planul National de Actiune in Domeniul Energiilor Regenerabile (PNADER).

Astfel, in 2013, alti 1.325 MW eolieni ar putea deveni operationali, majorand numarul acestora la 3.473 MW (3,4 GW), cu 1 GW mai mult decat estimarile PNADER. Comparativ, in 2010 capacitatea instalata in sectorul eolian era cu 28% sub tintele propuse de PNADER.

De asemenea, potrivit PNADR, consumul de electricitate din surse eoliene este asteptat sa ajunga la 15,3% din total,  pana in 2015, respective 17,6% pana in 2020.  La finele anului in curs, investitiile facute in sectorul eolian ar putea ajunge la 5 miliarde de euro, cu 6.000 de noi locuri de munca.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri