Energia eoliana este solutia pentru Romania

Energia regenerabila este la inceput de drum, iar cea eoliana ar merge foarte bine in Romania, desi tara noastra a ramas deocamdata in urma Bulgariei la acest capitol, crede Gheorghe Tripon, presedinte director general al Green Energy Group care a acordat un interviu in exclusivitate Agentiei Nationale de Presa Agerpres.

Romania are resurse dar preocuparea pentru mediu a venit tarziu

In contextul actualei crize a gazelor naturale, situatie cu care Europa s-a mai confruntat si in 2006, Romania se afla printre tarile care dispun de importante resurse de energie regenerabila. Preocuparea pentru mediu la noi este insa mult mai recenta decat in alte state europene, crede Gheorghe Tripon.

“Si in Romania au existat astfel de preocupari (n.r de mediu), dar ele au fost superficiale, ca sa nu spun de fatada. Amintiti-va ca, in urma cu treizeci de ani, pe vremea lui Ceausescu, au aparut primele instalatii cu biogaz. Ideea a fost insa abandonata pentru ca ea nu fusese niciodata fundamentata serios economic”, a spus Gheorghe Tripon.

Energia regenerabila are nevoie de subventii pentru a fi competitiva

Tot potrivit acestuia, energiile regenerabile nu sunt o descoperire recenta, doar ca pana in prezent sursele de energie conventionala au fost mai ieftine si mai la indemana.

“Energia regenerabila este interesanta, dar necompetitiva”, a declarat Gheorghe Tripon.

In momentul de fata insa, investitiile in domeniu se impun, dar deocamdata energiile regenerabile au nevoie de sustinere financiara pentru a fi competitive pe piata.

“Nici o forma de energie regenerabila nu este economic viabila in lipsa unor subventii sau a altor forme de sustinere acordate de stat”, a adaugat presedintele Green Energy Group.

Energia eoliana este cea mai ieftina

Potrivit lui Gheorghe Tripon, energia eoliana si cea geotermala sunt cele mai ieftine pentru ca sursele sunt gratuite si practic nelimitate. Energia solara are acelas avantaj dar este mai putin productiva, deci mai scumpa decat cea eoliana.

Romania are un potential eolian important dar a ramas in urma Bulgariei la acest capitol, pentru ca importa exclusiv turbine de mana a doua.

“Ei au cam 100 de turbine instalate, noi, cam 20. Nu avem acces la turbine noi si asta este una dintre marile probleme ale dezvoltatorilor de parcuri eoliene”, a spus Gheorghe Tripon. Potrivit acestuia, turbinele de mana a doua nu sunt rentabile pentru reparatiile sunt mai dificile.

Gheorghe Tripon crede insa ca Romania poate recupera intr-un an decalajul fata de Bulgaria: "si la noi sunt in curs de autorizare sau chiar de constructie proiecte mari care, odata incepute, ne vor permite sa ii ajungem din urma pe bulgari".

Biocombustibil versus agricultura

“In ceea ce priveste biogazul si biomasa, in general, acestea sunt legate de pretul materiei prime, adica al unor produse agricole. Acestea pot inregistra variatii mari, chiar de 300% de la un an la altul. Iar materia prima trebuie cumparata, ceea ce afecteaza costul final”

“Discutia biocombustibil versus hrana este o tema falsa, dupa parerea mea. De pe un hectar se obtin trei tone de rapita sau de porumb pentru bioetanol. Din cantitatea respectiva de rapita rezulta o tona de biodiesel, dar si doua tone de proteina, utilizabila ca furaj in zootehnie, de unde provine carnea care se pune pe masa."
 

spot_img

Ultimele știri