Energia curata a UE ar putea proveni din Nordul Africii

UE ar putea beneficia de energie ieftina si regenerabila la discretie daca ar pune in practica un megaproiect de centrale solare si eoliene in deserturile din nordul Africii si din Orientul Mijlociu, a declarat presedintele Asociatiei Germane a Clubului de la Roma, Max Schon, informeaza Agerpres.

"De fapt, energie se gaseste din abundenta, trebuie doar sa o captam. Necesarul de energie al lumii intregi pe un an de zile ar putea fi asigurat din captarea energiei luminoase a soarelui de pe toate deserturile Pamantului timp de sase ore", a apreciat Max Schon, care crede ca o astfel de solutie saraca in emisii de CO2 este de nerefuzat pentru Europa.

De altfel a si fost conceput un proiect in acest sens. Statele din Nordul Africii si Orientul Mijlociu produc cu ajutorul centralelor termo-solare si al parcurilor solare electricitate "curata", asigurandu-si satisfacerea consumului intern, urmand ca din 2020 sa exporte curentul prin linii de inalta tensiune si spre Europa. Prin aceasta metoda, consumul de energie al UE ar deveni mult mai ecologic, iar dependenta de alte resurse energetice, cum ar fi cea de gazul rusesc, s-ar diminua considerabil. Ideea s-a transformat intr-un concept cu numele Desertec, apartinand Clubului de la Roma, Fondurilor pentru protejarea climei din Hamburg si Centrului National de Cercetare Energetica al Iordanului.

Proiectul Desertec se bazeaza pe studii de fezabilitate ale Centrelor Germane pentru Zborul Aerian si Cosmic (DLR) cerute de Ministerul Federal german pentru Mediu (BMU). Potrivit studiilor, ar fi necesara utilizarea a 0,3 la suta din suprafata deserturilor Regiunii Mena (din Orientul Mijlociu si Africa de Nord) pentru constructia de centrale solare, pentru necesarul integral de curent al tarilor regiunii si pentru acoperirea a 10 pana la 25 la suta din necesarul Europei. Transportul energiei prin linii de inalta tensiune din Africa de Nord pana in Europa de Nord este posibil cu o pierdere pe retea de 15 la suta. Curentul ecologic ar trebui sa serveasca si la desalinizarea apei de mare, diminuand temerile tarilor din spatiul Mena legate de penuria tot mai accentuata de apa potabila. Initiatorii proiectului mizeaza si pe faptul ca punerea acestuia in practica va oferi locuri de munca, va imbunatati infrastructura si va stabiliza politic si economic regiunea de la sud si sud-est de Europa.

Desi costurile proiectului sunt enorme, pe termen lung Europa va beneficia nu numai de energie nepoluanta si de o furnizare sigura ci si de scaderea importanta a costului si a pretului curentului electric.

"Tehnologia necesara pentru Desertec exista deja", declara expertul BMU pentru energie regenerabila, Ralf Christmann, dar "conform scenariului DLR, costurile s-ar ridica pana in 2050 la 400 de miliarde de dolari". 

Posibili finantatori, in opinia lui Max Schon ar putea fi si statele din Golf. Ar putea de asemenea cofinanta proiectul impreuna cu operatorul retelei electrice si firmele specializate din domeniul energiei, investind in centrale si reteaua de transport. Wolfgang Neldner de la compania de electricitate Vattenfall, responsabila de extinderea retelelor de curent, are anumite rezerve fata de Desertec. El considera ca lipseste o schita de proiect de finantare si se asteapta ca necesarul de finantare sa nu fie luat din economie, ci acoperit din taxele platite de contribuabili la stat. In plus, potrivit lui Wolfgang Neldner, cablurile de electricitate planuite sa treaca prin Marea Mediterana ar fi sensibile la accidente, asadar aparand un factor de risc pentru furnizarea neintrerupta a electricitatii. Max Schön este constient ca punerea in practica a proiectului este inca o posibilitate indepartata, iar ca pe initiatorii lui ii asteapta o lunga munca de convingere cu factorii decidenti. Afara de problema legata de finantare, momentan lipsesc legislatiile nationale si internationale precum si aranjamentele politice.

"Cu toate acestea, asa se intampla intotdeauna cand se nasc piete noi. Atunci trebuie cineva sa puna lucrurile cap la cap, sa porneasca de la putin, iar noi suntem pregatiti sa o facem", a incheiat increzator presedintele Asociatiei Germane a Clubului de la Roma, in numele initiatorilor Desertec.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri